Tăierile de salarii şi viaţa grea ne-au schimbat viziunea despre locuinţa pe care o vrem şi ne-o permitem. Apartamentele mici şi ieftine sunt de cele mai multe ori singurele variante realizabile. S-a dus vremea când românii se împrumutau la bănci fără să clipească pentru vile de sute metri pătraţi.
Acum patru ani, lumea se muta de la bloc la casă. Şi nu era o problemă să plătească 1000-1500 de euro pentru o vilă de 100.000.
În 2011, se caută apartamentele cu două camere de maxim 60.000 de euro, cumpărate prin programul Prima casă, la care ratele lunare sunt mai mici de 300 de euro. Blocul să fie poziţionat aproape de mijloacele de transport şi într-o zonă verde, iar apartamentul să fie situat între etajele 1 şi 4.
Locuinţele aflate la periferia marilor oraşe sunt din ce în ce mai căutate. Cumpărătorii vor blocuri noi.
"3% din cumpărători căutau apartamente noi în perioada boomului imobiliar, iar acum sunt undeva la 30%, a declarat Răzvan Muntean, directorul unui portal imobiliar.
Procentajul a crescut odată cu scăderea preţurilor apartamentelor noi. Sunt cu aproape 40% mai mici în 2011, faţă de 2008.
"Creditele cu avans minim 25% erau cele mai multe. Acum, clientul este mult mai atent, doreşte un avans cât mai mic", a precizat Teodor Mincu, director de produs, în cadrul unei bănci.
Acum românul care cumpără o casă vrea ca avansul să nu depăşească zece procente.
"Înainte de criză, cam oricine îşi putea accesa un credit, acum doar cei cu venituri sigure şi substanţiale îşi pot accesa un credit", spune Răzvan Muntean.
Clienţii bancherilor erau acum trei-patru ani în special tinerii cu salarii mari. Acum sunt familiile. Iar cele mai multe cereri sunt pentru finanţări pe 30 de ani.