Shopping de...medicamente, în străinătate. La asta recurg mulţi români, care nu găsesc la farmaciile din ţară remediile dorite. În plus, medicamentele din Ungaria sau Bulgaria sunt mai ieftine. Farmaciştii străini îi servesc pe pacienţii români, care vin la ei cu reţete completate în limba engleză.
Românii care trăiesc aproape de graniţă sunt primii care preferă să meargă la vecini pentru a-şi cumpăra medicamente. Căutate de pacienţi sunt mai ales farmaciile din Ungaria şi Bulgaria.
Însă pentru a găsi medicamentul dorit, mulţi români ajung până în Austria şi chiar Germania. În plus, în aceste ţări tratamentele sunt mai ieftine cu circa 20 la sută.
Potrivit ziariştilor de la Evenimentul Zilei, cei care recurg cel mai des la shopping-ul de medicamente sunt pacienţii care suferă de boli reumatismale, afecţiuni oncologice sau boli rare. Clienţi fideli ai farmaciştilor străini sunt şi cei care urmează tratamente pentru fertilizare.
Medicii recunosc că în multe cazuri, cumpărăturile la farmaciile de peste graniţă sunt justificate. În ultimii ani, au existat fluctuaţii pe piaţă privind prezenţa anumitor medicamente. Pacienţii nu trebuie să-şi facă griji că farmaciile din străinătate nu ar accepta să le vândă medicamentele dorite.
Cele mai multe dintre ele acceptă reţetele eliberate de medicii români, ca urmare a armonizării legislaţiei europene din domeniu.
Pentru a evita eventualele confuzii, medicii trec pe reţete substanţa activă, nu şi denumirea comercială a produsului. Asta pentru că substanţele active au denumiri internaţionale comune. Totodată, formularele sunt completate în engleză.
Specialiştii atrag însă atenţia că românii care recurg la shopping-ul de medicamente îşi asumă şi riscuri. Anumite medicamente omologate în ţările respective, nu sunt aprobate şi în România. În plus, multe dintre acestea sunt cumpărate fără reţetă.
Antena3