În medie, un român consumă zilnic o jumătate de ou, 300 grame de legume şi 100 de grame cartofi. Plus ceva fructe şi o bucăţică de carne. Mâncarea este însoţită de 700 de mililitri de băuturi alcoolice şi de o cantitate de patru ori mai mică de lapte.
O treime dintre alimentele şi băuturile consumate sunt din producţia proprie. Mai mult de jumătate din ouăle ajunse pe mesele românilor provin direct din gospodăriile particulare. Legumele din grădină reprezintă 35% din consumul naţional.
Românii consumă peste şase litri de lapte pe lună, din care peste o treime provine din gospodăria personală. Oamenii preferă şi fructele autohtone, în ciuda importurilor masive. Nici la capitolul băuturi, românii nu se lasă mai prejos. 33 la sută din băuturile alcoolice sunt făcute în curte.
Datele privind consumul de carne şi preparate din carne relevă că doar o pătrime provine din producţia proprie. Ponderi mai reduse sunt la pâine, ciocolată, apă minerală şi băuturile nealcoolice.