Antena 3 CNN Actualitate Românii consumă cârnați cu soluție de dezghețat drumurile

Românii consumă cârnați cu soluție de dezghețat drumurile

1 minut de citit Publicat la 10:13 23 Ian 2018 Modificat la 10:13 23 Ian 2018
o_1c4h179bd14m41rf81psl1o9i1itq8.jpg
foto: Pixabay.com

Mâncăm alimente cu soluție de dezghețat drumuri.

O analiză a Asociaţiei Protecţia Consumatorilor pe 116 tipuri de cârnaţi scoate la iveală detalii şocante. Peste 84% dintre probele analizate au în compoziţie nitrit de sodiu şi chiar soluţie de dezgheţat drumuri.

La peste 88% dintre cârnaţii afumaţi analizaţi a reieşit că gustul de afumat este creat artifical, cu fum lichid sau cu aromă de fum.

Mai mult, cârnaţii de casă conţin 8 tipuri de substanţe chimice, iar la 55% din cârnații membrana folosită este artificială, adică realizată din celuloză, gumă de guar, lactat de calciu, clorură de calciu, colagen de vită și coloranți. Iar lista neregulilor continuă: au conţinut ridicat de apă dar şi coloranți obținuți din insecte.

„Cârnații din oferta actuală mai sunt suspectați de tehnici de mascare a unei calități îndoielnice: se folosește carne separată mecanic fără să fie remarcat acest lucru, deși normele impun producătorilor rigori în această privință. Cârnații din oferta comună au puțină carne (30-40%) și multe ingrediente, precizate sau ascunse: subproduse de abator, apă, soia, numeroși aditivi care au rosturile lor: să coloreze, să mențină culoarea și aspectul turgescent (umflat) cât mai mult timp, să prevină procesul de oxidare a compoziției, să inhibe procesele de degradare, să creeze și să mențină gust și aromă plăcute etc., numiți cu termeni de specialitate: polifosfați, sulfiți, nitrați, antioxidanți, glutamați  ș.a.m.d.

Ca și în cazul altor produse alimentare, consumatorii trebuie să fie atenți la cumpărarea acestor produse, care au uneori acțiuni violente asupra sănătății, ca urmare a unor trăsături specifice: tocătura trasă în membrane este un mediu prielnic pentru dezvoltare de bacterii periculoase atunci când condițiile de igienă în fazele de producție-manipulare-transport-păstrare sunt necorespunzătoare; chiar natura materiilor prime (amestecul de carne și celelalte ingrediente, membranele) prezintă  riscul purtării unor germeni periculoși încă din faza pregătirii pentru prelucrare” a declarat prof. univ. dr. Ion Schileru – ASE București, citat de activenews.ro.

Potrivit președintelui Asociației Pro Consumator, Costel Stanciu, o parte din vină o poartă autoritățile cu atribuții în acest domeniu.

"Nu au întrerprins niciu demers în vederea modificării legislației, adică nu obligă producătorii de produse pe bază de carne să treacă conținutul de carne din produsul respectiv. Acest lucru le oferă posibilitatea unora să pună puțină carne în produsele acest gen", a spus Costel Stanciu.

Medicul nutriționist Lygia Alexandrescu a explicat, în emisiunea "Previziuni" de la Antena 3, care sunt riscurile pentru sănătate în cazul consumării de alimente cu astfel de substanțe chimice:

×
x close