Antena 3 CNN Actualitate Românii, COBAII Europei. Un ieşean a ORBIT în urma tratamentului experimental la care a fost supus

Românii, COBAII Europei. Un ieşean a ORBIT în urma tratamentului experimental la care a fost supus

O.P.
1 minut de citit Publicat la 08:48 16 Oct 2012 Modificat la 08:48 16 Oct 2012
Românii, COBAII Europei. Un ieşean a ORBIT în urma tratamentului experimental la care a fost supus
Atunci când oamenii află că suferă de o boală incurabilă trec prin mai multe etape: negarea, mânia, depresia, resemnarea şi acceptarea. Din dorinţa de a supravieţui, de a schimba raportul crunt dintre viaţă şi moarte, mulţi oameni sunt dispuşi să facă orice pentru a învinge boala.

Astfel, mirajul unei vindecări le surâde şi bolnavii sunt gata să devină de bunăvoie cobai umani pentru experimente care pot avea efecte catastrofale asupra sănătăţii lor, şi aşa şubrezită de boală.

Un documentar al televiziunii franceze ARTE arată cum sunt selectaţi subiecţii umani pe care se testează cele mai noi medicamente, dar şi ce efecte au aceste teste asupra vieţii acestor oameni.

Potrivit reportajului, cobaii sunt aleşi de regulă din ţări sărace sau în curs de dezvoltare, iar state precum România sau Bulgaria sunt candidate ideale.

Francezii au prezentat în cadrul reportajului şi cazul românului Corneliu Nedelcu, un diabetic de 53 de ani, din Iaşi, care şi-a pierdut vederea la un ochi, după ce a fost inclus într-un un studiu clinic inegal. Bărbatul suferea de diabet înainte de a fi transformat într-un cobai.

Nedelcu a mers, în urmă cu aproximativ trei ani, la medicul oftalmolog Narcisa Ianopol, care lucra pe vremea aceea la Spitalul CFR, din Iaşi, pentru a-i recomanda un tratament pentru retinopatie diabetică, afecţiune oculară care apare în urma complicaţiilor pe care le diabetul le dă.

„După primul consult, medicul mi-a spus că îmi poate recomanda un tratament cu ajutorul căruia mi se poate îmbunătăţi vederea”, a povestit românul pentru ARTE. Dincolo de faptul că nu l-a anunţat pe Nedelcu că îl include într-un studiu clinic, medicul i-a cerut bărbatului şi bani, respectiv 6.400 de lei.

 

Tratament experimental la care a fost supus românul era inclus într-un studiu sponsorizat de Ophthalmological Association Edelweiss şi presupunea injectarea direct în ochi a un medicament perfuzabil.

Cu toate acestea, potrivit datelor furnizate deANMDM şi ARPIM, într-un top de 25 de ţări din UE în care se desfăşoară studii clinice, România ocupă locul 14, cu aproximativ 250 de astfel de teste.



 

×
TOP articole
x close