Românii dau pe mâncare şi băuturi nonalcoolice peste 40% din totalul sumelor pe care le cheltuie lunar. Dacă adăugăm şi băuturile alcoolice şi tutunul, deja s-au cheltuit jumătate din banii unei familii. Adică aproape dublu faţă de francezi sau italieni, pentru care mâncarea nu acoperă mai mult de 25% din buget.
În termeni reali, însă, cheltuielile românilor cu produsele alimentare sunt şi de patru ori mai mici decât cele ale vest-europenilor. La un salariu de 350 de euro, un român cheltuie lunar pe mâncare 143 euro. În acelaşi timp, la un salariu de 2.700 de euro, un francez plăteşte lunar 600 euro pe alimente. Asta în condiţiile în care preţurile sunt în creştere.
La începutul lunii aprilie în pieţele din Bucureşti un coş de consum format cu strictul necesar costa aproape 43 de lei, în creştere cu aproape 10% faţă de luna iulie a anului 2011.