Românii sunt campioni mondiali la consumul de medicamente eliberate fără reţetă, fiecare familie constituindu-şi acasă câte un mic depozit cu aceste produse. Sociologii spun că fenomenul este cauzat de ipohondrie, dar şi de obişnuinţa populaţiei de a-şi constitui rezerve de medicamente, rămasă din vremurile de dinainte de revoluţie.
În ultimul an, piaţa medicamentelor vândute fără reţetă a înregistrat în România o creştere de 12,1%, faţă de doar 5,7% la nivel mondial. Potrivit ultimelor studii ale reprezentanţilor industriei farmaceutice, medicamentele eliberate fără reţetă ocupă primul loc în preferinţele românilor. Dacă în medie o persoană are simptome de boală 18 zile într-un an, în cinci zile dintre acestea pacienţii se tratează cu medicamente fără reţetă, în trei cu prescripţie medicală, în alte trei cu remedii naturiste, iar o săptămână nu iau nimic, se arată în studiu. Cele mai multe medicamente vândute fără reţetă sunt cele pentru răceală şi gripă, analgezicele, vitaminele şi mineralele, hepato-tonicele, protectoarele pentru ficat şi remediile pentru circulaţia periferică, scrie ?Gândul?.
Totodată, o cantitate importantă de medicamente vândute o reprezintă antibioticele şi antiinflamatoriile, pe care românii le iau fără discernământ. Deşi există eliberarea lor fără reţetă este interzisă prin lege, farmaciile le pot vinde în doze de urgenţă. ?În turele de noapte, în sărbătorile legale şi în weekend vânzarea antibioticelor fără reţetă este permisă, în doze pentru 2-3 zile.
?Pericolul automedicaţiei este că antibioticele nu îşi mai fac efectul, iar bacteriile şi viruşii devin rezistenţi?, afirmă Clara Popescu, vicepreşedinte al Colegiului Farmaciştilor din România.
De altfel, persoanele care fac abuz de medicamente se pot îmbolnăvi de hepatită medicamentoasă, o afecţiune ce provoacă moartea pacientului, spun specialiştii.
Un studiu realizat anul trecut a relevat faptul că piaţa românească a medicamentelor eliberate fără prescripţie medicală ocupă locul patru la nivel mondial, în funcţie de rata de creştere. România se clasa pe locul patru, după
Venezuela, Turcia şi Argentina.
Antena3.ro