Agricultorii încep să dea mămăliga şi pâinea pe tutun. Nu îl fumează - îl cultivă şi îl vând. O afacere extrem de profitabilă, chiar dacă un kilogram e mult prea ieftin spun ei, la cât de scumpe sunt ţigările. Ajung să scoată profit de peste 10 mii de lei la hectar, in conditiile in care primesc bani si de la stat.
Un fir înseamnă 10 pachete de ţigări. Iar fir lîngă fir... adună profitul. Ştie asta şi Nea Ilie, care anul acesta a renunţat la culturile de cereale. Plantează tutun. Îl va vinde cu 4,9 lei kilogramul.
Prin comparaţie, la un hectar de grâu cultivat, agricultorii investesc 2.400 de lei şi obţin un profit de 950 de lei. Cam aceleaşi sunt sumele şi în cazul culturilor de porumb. Subvenţia de la stat e de numai 500 de lei, în ambele cazuri. La un calcul simplu, fermierii au mai mult de pierdut.
În schimb, subvenţia pentru un hectar de tutun cultivat se ridica la circa doua mii şase sute de euro şi acopera aproape toate costurile de producţie, recoltare şi comercializare. Iar cultivatorii lucrează doar daca au contracte. Nu merg la risc.
Tutunul nu este o cultură nouă pentru agricultura din România. Tutunul uscat este preluat de fabrici şi, după ce e prelucrat, ajunge în magazine sub forma de ţigarete, la preţuri de sute de ori mai mari.