Încă de la primele ore de la deschiderea magazinelor s-au format cozi uriaşe la casele de marcat. Cărucioarele de cumpărături erau pline cu alimente de bază, produse care au un termen lung de valabilitate si baxuri întregi de apă. In supermaketuri, rafturile cu faina, ulei si conserve s-au golit imediat, astfel că după ora prânzului cu greu se mai putea gasi ceva de cumpărat.
Medicul psihiatru Gabriel Diaconu susține că nu este vorba de o psihoză, ci mai degrabă situația relevă că „populația este preocupată și convinsă” că, la un moment dat, pe ordinea de măsuri luate de autorități s-ar putea ca anumite zone să fie carantinate.
”Ori, această presupunere a populației are un bun sâmbure de adevăr. Care ar fi alternativa? Ca oamenii să stea cuminți la locul lor și să pretindă că nimic nu se întâmplă? E cam dificil atâta vreme cât observăm în ultimele luni limbajul dual al autorităților, nu mă refer la cele române, cu privire la elementul risc. E scăzut spre moderat, există o discordanță de voci. Sunt unele care spun că ne isterizăm degeaba, că de fapt e o banală gripa, etc. Fapt este că, dacă ne interesează în mod autentic acest virus este pentru că nu avem niciun tratament pentru această infecție respiratorie, poate fi extrem de contagios. Și este un exercitiu remarcabil de sanatate publica sa ai o populație care cooperează”, a mai spus Gabriel Diaconu.