Deşi
câştigă mai puţin decât cetăţenii statelor mai vechi
din Uniunea Europeana, românii plătesc alimentele mai scump,
în unele cazuri chiar dublu. Potrivit statisticilor, veniturile
românilor au reprezentat, în 2007, 37% din media Uniunii
Europene, în vreme ce preţurile produselor alimentare s-au
situat la 71%. Statisticile Eurostat sunt confirmate şi de prelucrările
efectuate de Banca Naţională a României.
Cele mai scumpe
produse alimentare din România sunt uleiurile şi grăsimile,
laptele, brânza şi ouăle, fructele şi legumele, pâinea
şi cerealele, carnea şi preparatele aferente.
Situaţia
este similară în Bulgaria, potrivit Eurostat şi JP Morgan.
Analiştii
consideră că alimentele sunt atât de scumpe în România
şi Bulgaria, în raport cu veniturile cetăţenilor acestor
ţări, din cauza lipsei concurenţei de pe piaţa producătorilor.
Cele
mai scumpe produse:
-
ulei - 102 % faţă de media UE
-
lactate - 95 % faţă de media UE
-
fructe şi legume - 69 % faţă de media UE
-
pâine şi cereale - 61 % faţă de media UE
Antena
3