Producătorii români de mezeluri cu tradiţie au crezut că denumirile alese
de ei pentru produse sunt protejate de stat. Specialiştii de la
Ministerul Agriculturii, însă, şi-au făcut treaba atât
de bine încât pe piaţă a apărut salamul de Sibiu
fabricat în Ungaria. Ani de zile producătorii au stat
liniştiţi. Se bazau pe un ordin dat acum trei ani de Ministerul
Agriculturii care proteja mărcile cu tradiţie cum ar fi Brânza
de Moeciu, Salamul de Sibiu sau Cârnaţii de Pleşcoi. În
acest moment, însă, oricine se poate folosi de una dintre
mărcile româneşti celebre. Singura şansă a producătorilor este un ordin care va intra în
vigoare din 15 noiembrie. Din acel moment, producătorii vor putea
începe formalităţile pentru a obţine mai întâi
protecţie la nivel naţional şi abia apoi pe piaţa europeană.
Produsele protejate în România vor purta şi un semn
distinctiv.
Vestea bună este că, de data aceasta, odată ce devin stăpâni pe
marca lor, nici un alt producător nu mai poate folosi aceeaşi
denumire pentru marfa sa atât în România, cât
şi în Uniunea Europeană.
Antena 3