Autoritățile pregătesc un set de măsuri de relaxare care vor întra în vigoare gradual, în funcție de rata de incidență.
În momentul în care specialiștii INSP vor considera că nu mai exista transmitere comunitară a virusului se va renunța la starea de alertă, spune Ministrul Sănătății.
Renunțarea la starea de alertă după doi ani de pandemie înseamnă revenirea la normalitate.
Românii vor putea intra fără certificat digital în instituții publice, culturale restaurante, cinematografe, cafenele, centre comerciale, hoteluri, pensiuni.
Ce restricții vor dispărea
Restaurantele, sălile de fitness vor putea funcționa la capacitate maximă, deci nu la 30% din capacitate, așa cum se întâmplă în prezent.
Atenție fără limita de program. Deci nu se vor mai închide la ora 22.
Nici magazinele nu vor mai avea limita de program, asa cum se întâmplă în prezent, acestea pot fi deschise până la ora 22.
Vor fi redeschise discotecile și cluburile care în prezent sunt interzise.
Se vor relua organizarea evenimentelor private, cel mai probabil fără a exista un număr limită de invitați.
Munca la domiciliu poate deveni amintire
Companiile care au un număr mai mare de 50 de salariați nu vor maj avea obligația de a organiza un program decalat.
Competițiile sportive si festivalurile se vor putea ține fara un număr limitat de persoane, acum ele funcționează la 30 % din capacitate.
România intra astfel în rândul țărilor din Europa care anunță revenirea la normalitate. Mai multe tari au decis sa renunțe la restricții, iar altele se pregătesc să o facă
Alexandru Rafila: "Restricțiile vor fi ridicate cât mai rapid!
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, sâmbătă, că "restricțiile vor fi ridicate cât mai rapid, în momentul în care situația epidemiologică o va permite".
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că numărul de infectări este în scădere, iar ridicarea stării de alertă va duce și la ridicarea multor restricții.
"Restricțiile vor fi ridicate cât mai rapid, în momentul în care situația epidemiologică o va permite. Astăzi au fost 18.000 de cazuri înregistrate. Chiar dacă numărul este în scădere rapidă, nu sunt puţine, şi aşteptăm un moment opim în care aceste restricţii să permită şi desfăşurarea în siguranţă, din punct de vedere al sănătăţii publice, a tuturor activităţilor.
Nu are rost să ne angajăm la termene, dar cu siguranţă, termenul va fi cât mai rapid, în momentul în care situaţia o va permite", a spus, sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, prezent la Bistriţa-Năsăud.
Întrebat cum se va face accesul în săli de spectacole și alte instituții, Rafila a precizat că „dacă discutăm de ridicarea stării de alertă evident și restul de activități legate de pandemie vor reveni la normal”, dar „nu are rost să intrăm în astfel de detalii”, mai ales că situația continuă să fie îngrijorătoare, în ciuda faptului că numărul de cazuri zilnice de COVID-19 este în scădere.
Ministrul Sănătății a precizat că în spațiile aglomerate va exista recomandarea purtării măștii, dar nu va mai fi o obligație.
În ceea ce privește studiul făcut pe pacienții cu COVID-19 din secțiile ATI din țară, acesta a reliefat că au fost secvențiate peste 350 de probe la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, iar rezultatele preliminare arată că 12,5 la sută dintre pacienți au varianta Delta, iar restul Omicron.
Practic, unul din 8 din cei din secțiile ATI au infecție cu varianta Delta.
Potrivit DSP București, sâmbătă, incidența cazurilor de Covid în Capitală a ajuns la 38,02 la mie, în creștere față de vineri, când a fost de 37,78.