Momentul critic se va atinge în 12 ani, se arată într-un raport privind Strategia Naţională de Dezvoltare Durabilă a României, document asumat de Guvern.
Una din cauzele principale ale scăderii rezervelor de apă sunt activităţile care au afectat calitatea apelor de suprafaţă şi a celor subterane, îndeosebi a celor freatice. Astfel, potrivit documentului, doar 57,5% din lungimea totală a râurilor monitorizate calitativ reprezintă ape care pot fi utilizate la alimentarea centralizată cu apă potabilă.
Astfel, deşi are un potenţial de aproape 6000 mc/an/locuitor, resursa de apă utilizabilă în România este sub jumătatea acestei cifre- 2.660 de metri cubi pe locuitor pe an, mai mică chiar decât media europeană- 4.000 mc.
Mai mult, râurile din ţară se alimentează în special din ploi şi zăpezi, iar schimbările climaterice din ultimii ani afectează şi mai mult resursele disponibile.
Ministrul Mediului, Attila Korodi, crede că până în 2018 trebuie făcute investiţii pentru a se reduce sau chiar elimina poluarea apelor, scrie Cotidianul. În caz contrar, peste 18 ani vom ajunge în situaţia de a nu mai avea suficientă apă potabilă.
Antena3.ro