Antena 3 CNN Actualitate România, codaşă în UE la capitolul cercetare şi dezvoltare

România, codaşă în UE la capitolul cercetare şi dezvoltare

freeeee.jpg
Foto: freeimages.com/ Stanciu Florin
de S.T.    |    02 Dec 2015   •   10:44
România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa banilor alocaţi pentru cercetare şi dezvoltare.

Doar 0,38% din PIB se alocă pentru acest domeniu, ceea ce ne situează la coada clasamentului, după ţări precum Bulgaria sau Cipru, şi la un nivel de 5 ori mai mic decât ponderea la nivelul Uniunii Europene.

Scandinavii alocă cei mai mulţi bani pentru cercetare şi dezvoltare. Acest domeniu primeşte anual peste 3% din PIB în ţări precum Finlanda, Suedia sau Danemarca.

La polul opus, în România, cercetarea  a avut o pondere de 8 ori mai mică din PIB: doar 0,38%, ceea ce ne clasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană.

Vecinii noştri de la Sud, bulgarii, au alocat pentru acest domeniu 0,8% din PIB, adică de două ori mai mult, la fel ca şi Croaţia, Grecia sau Malta. Practic, cercetarea şi dezvoltarea au primit anul trecut o pondere din PIB de 5 ori mai mică decât media europeană. La nivelul Uniunii, procentul alocat acestui domeniu a fost anul trecut de 2%.

Şi nu stăm mai bine nici la nivel mondial. Americanii alocă anual de 7 ori mai mult din PIB pentru cercetare, în timp ce în Japonia procentul este de 4,1%.

×
Subiecte în articol: România
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close