Constanţa. Seceta lasă 30 de sate fără apă
În comuna Cuza Vodă nu a mai plouat de două luni. Cele mai multe fântâni din localitate au secat complet. Singura sursă de apă a oamenilor este un izvor, situat la marginea satului. Apa nu este potabilă, însă localnicii nu se feresc să bea apă, în lipsa unei alternative. În sat există şi o staţie de pompare, care nu funcţionează însă pentru că facturile la energie electrică nu au fost plătite.
În aceeaşi situaţie se află alte 26 de localităţi din judeţul Constanţa. În şase comune, unde există sistem centralizat de alimentare, nivelul pânzei freatice a scăzut foarte mult, iar autorităţile furnizează apă doar câteva ore pe zi.
Tot seceta sărăceşte şi Ialomiţa
Culturile de grâu sunt distruse aproape în totalitate. Ţăranii sunt disperaţi. Oamenii se tem că la iarnă nu vor avea din ce să-şi facă o pâine. Ei spun că dacă nu va ploua în următoarele zile, porumbul o să se usuce de tot. Situaţia este dezastruoasă: doar 7.000 de hectare de culturi au supravieţuit secetei. Nici în grădini culturile nu arata mai bine. Cartofii s-au uscat. La fel şi ardeii şi roşiile. Cine nu şi-a asigurat culturile nu va primi nici un ban de la stat.
Vijelii devastatoare în mai multe judeţe
Vântul a smuls acoperişul de tablă de la o şcoală din Călan. Din fericire nu era nimeni în zonă la acea oră. Mai multe apartamente din oraş au rămas fără geamuri în timp ce alte câteva localităţi din Hunedoara au fost inundate. În Sântămaria de Piatră ploaia a distrus drumul, iar în Valea Sângeozului apa a împărţit satul în două. Câteva gospodări au fost inundate. Apa a intrat în locuinţe, pivniţe şi a măturat totul în cale. Animale au fost surprinse şi luate de torenţi.
Mai multe sate din apropierea oraşului hunedorean Călan au fost inundate. Pâraiele s-au transformat în râuri şi a rupt drumurile de acces. Pompierii au sărit în ajutorul oamenilor şi i-au ajutat să scoată apa din case.
Furtună puternică şi în Petroşani. Mai mulţi copaci au fost smulşi din rădăcini sau pur şi simplu rupţi. O maşină a fost distrusă. Oamenii din zonă sunt nemulţumiţi pentru că, deşi au făcut sesizări la autorităţi să taie copacii, nimeni nu a luat nicio măsură. Şi în Craiova, vântul puternic a smuls un acoperiş de pe un bloc.
Vremea rea a făcut şi două victime, în judeţul Sibiu. Două persoane, soţ şi soţie, au fost trăznite în timp ce se întorceau de la câmp. Primii sosiţi la faţa locului au încercat s-o salveze pe femeie îngropând-o în pământ, dar era prea târziu. Cele două fete ale soţilor, aflate cu aceştia, au scăpat nevătămate.
Inundaţii în Alexandria şi Tecuci
În Alexandria, o ploaie torenţială a paralizat oraşul. Meteorologii spun ca de mult timp nu a mai cazut o aşa ploaie, într-un timp atât de scurt - peste 60 de litri pe metrul patrat, în aproape două ore de rupere de nori. Pe câteva străzi maşinile au intrat la apa.
Sistemul vechi de canalizare a oraşului nu a mai putut prelua apa de ploaie, iar urmările - dezastru cât vezi cu ochii. Traficul a fost deviat pe alte străzi. Nervii soferilor au fost întinşi la maximum. Ploaia le-a scos mulţi peri albi şi taximetristilor, care s-au trezit cu maşinile trase pe dreapta.
Pompierii au reusit sa faca fata cu greu solicitarilor. Apa a intrat la subsolul şi demisolul mai multor instituţii. Nici casele nu au scăpat de furia apei.
Inundaţii şi în judeţul Galaţi. În Tecuci, în câteva minute apa a inundat mai multe străzi, unde canalizarea nu mai făcea faţă. Popmpierii au fost chemaţi să scoate apa din subsolurile a mai multe case. ?O viitură de aproximativ un metru şi jumătate a afectat cel puţin 20 de gospodării din Matca. Mai grav este faptul că mai bine de 30 de hectare de grădini acoperite cu solarii sunt sub apă?, a declarat Ionel Pohrib, primarul comunei Matca, citat de Mediafax. În anumite zone, apa are peste un metru.
Antena3.ro