Antena 3 CNN Actualitate România trimite în Turcia trei aeronave care vor avea la bord 60 de salvatori, patru câini antrenați pentru căutări și șapte tone de echipamente

România trimite în Turcia trei aeronave care vor avea la bord 60 de salvatori, patru câini antrenați pentru căutări și șapte tone de echipamente

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 16:00 06 Feb 2023 Modificat la 22:06 06 Feb 2023

Echipa României de salvatori trimiși în Turcia este formată din medici și asistenți ai UPU-SMURD București, ofițeri DSU și echipe de căutare-salvare cu câini, a anunţat, luni, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

"Noi, după discuțiile pe care le-am avut inclusiv cu domnul ministru, cu domnul premier și apoi discutând dânșii și cu domnul președinte, s-a decis să dăm alarma echipei noastre, să fie pregătită. 

Alarma s-a dat încă de la ora 6, că să fie pregătită în așteptarea plecării. Am oferit ajutorul prin mecanismul de Protecție Civilă Europeană prin care s-a primit solicitarea din partea autorităților turce și am fost acceptați. 

Am fost a doua echipă acceptată, după Olandă, pentru trimiterea de echipe de căutare-salvare. 

Citeşte şi"Mi-am strigat familia, măcar să murim împreună în același loc". Supravieţuitor al cutremurului din Turcia, mărturii emoţionante

La acest moment, echipa noastră este formată din 60 de persoane, care includ 52 de persoane din partea unității de căutare-salvare a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. 

Include 4 oameni personal medical, adică doi medici, doi asistenți de la SMURD București şi mai include 2 voluntari de la Clubul de câini utilitari, care sunt cu 2 câini care au mai participat la misiuni, pe lângă cei 2 câini care sunt trimiși și de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Deci vorbim de 4 câini de căutare din zonele de cutremur și care sunt antrenați în acest sens. 

Ministerul Apărării forțele aeriene ne-au pus la dispoziție inițial 2 avioane, dar acum vor fi 3 avioane care vor pleca și care vor duce întregul set de echipamente. 

Vorbim de 7 tone de echipamente de căutare-salvare, inclusiv corturile de cazare, mâncarea, pentru că echipele trebuie să fie complet independente în perioada de 14 zile cel puțin. 

Primele două avioane sperăm maximum până la ora 03:00 să fie decolate. Vor face 2 ore şi jumătate până la punctul unde vor ateriza, care este aeroportul din Adana, după care al treilea avion, la diferență de vreo două ore va pleca cu restul echipamentelor. 

(...) Multe ţări ajută, aproape toată Europa se mobilizează și vor veni foarte multe oferte și deja multe au fost acceptate pe parcursul dimineții 

Autoritățile turce se vor stabili unde va fi punctul în care va fi bază de operațiuni, unde se va construi locul de cazare și toate nevoile care sunt pentru echipa noastră.

Cu echipa noastră mai pleacă încă doi ofițeri din partea Departamentului pentru Situații de Urgență, ca ofițeri de legătură. Unul dintre ei va face parte din echipă europeană a protecție civile, care va fi o echipă formată din persoane cu experiență, venită de la Bruxelles și din alte țări. Și România va pune unul din ofițerii noștri, ca și membru al acestei echipe. 

Nu putem trimite nimic decât coordonat cu autoritățile din Turcia și acest lucru se face prin Departamentul pentru Situații de Urgență. Orice persoană care pleacă pe cont propriu sau neorganizat riscă să fie întoarsă sau riscă să nu fie inclusă în nicio echipă de căutare-salvare, pentru că dacă nu este anunțată și nu este acceptată, nu poate să fie inclusă în aceste echipe. 

(...) Noi avem pregătită o echipă medicală de intervenție imediată, dar până acum mesajul din Turcia este că nu e nevoie să trimitem echipe medicale.

Echipele medicale care pleacă trebuie să fie autorizate de Organizația Mondială a Sănătății sau în curs de autorizare și să respecte standardul Organizație Mondiale a Sănătății de echipe de intervenție de urgență", a anunţat, luni, Raed Arafat.

Momentul în care începe cutremurul de 7,4 grade din Turcia, surprins în imagini

Un cutremur declarat iniţial cu magnitudinea de 7,8 grade şi care ulterior a fost actualizat de autorităţile turce la o magnitudine de 7,4 a zguduit sudul Turciei.

Cutremurul a avut epicentrul în Gaziantep şi ar fi afectat şi o bază militară. Guvernul de la Ankara a cerut ajutor internaţional. 

Potrivit Institutului American de Studii Geologice, acesta este cel mai mare cutremur înregistrat în Turcia în ultima sută de ani. 

Ţara s-a mai confruntat cu un fenomen devastator şi în 1999, când 17.000 de oameni, iar 120.000 de clădiri au fost avariate. 

Cutremurul s-a simţit şi în alte ţări, precum Siria, Liban, Iordania, Grecia şi Cipru.

×
TOP articole
x close