Antena 3 CNN Actualitate România a operaționalizat al doilea sistem Patriot la Capu Midia. Mii de militari străini participă la tragerile cu muniție reală

România a operaționalizat al doilea sistem Patriot la Capu Midia. Mii de militari străini participă la tragerile cu muniție reală

Patriot
de Ovidiu Stan    |    14 Iun 2024   •   11:23

România își pune la încercare capabilitățile defensive în exerciții desfășurate la Cincu și la Capu Midia, la care participă aproape 3.000 de militari NATO.

Al doilea sistem Patriot, operaționalizat la Capu Midia

La Capu Midia, sunt desfășurați 1.300 de militari români şi străini în cadrul exercițiul Ramstein Legacy 24, care are loc în perioada 3-14 iunie.

În afară de România, sunt reprezentate nouă state aliate: Cehia, Franța, Germania, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Turcia, Ungaria.

Soldații vor opera sisteme de rachete Patriot și Hawk, aeronave F-16, IAR-330, IAR-99, YAK-52 ale forțelor aeriene române, precum și aeronave militare ale națiunilor participante.

Ramstein Legacy 24 are ca obiectiv creșterea interoperabilității între detașamentele IAMD (Integrated Air and Missile Defense, Apărare Integrată Antiaeriană și Antirachetă) și exersarea de tactici, tehnici şi proceduri aliate de acțiune în cadrul unei operațiuni defensive.

De asemenea, armata română a finalizat procesul de operaționalizare a celui de-al doilea sistem Patriot, transmite Antena 3 CNN.

Prin executarea de trageri cu muniție reală în poligonul din Capu Midia, acest sistem a fost certificat "gata pentru îndeplinirea unei misiuni", potrivit surselor militare.

Țara noastră a primit patru sisteme defensive Patriot, de fabricație americană, și a comandat încă trei, într-unul dintre cele mai scumpe programe de achiziții militare în valoare de patru miliarde de euro.

În poligonul de la Cincu, se antrenează în aceste zile aproximativ 1600 de soldați. Ei provin din România, Franța, Belgia, Portugalia, Polonia şi Macedonia de Nord.

Responsabilii armatei spun că exercițiul Scorpions Legacy 24 își propune o coeziune de grup prin antrenamente tactice de luptă și trageri cu armament.

Blindatele Piranha 5 vor fi implicate în desfășurarea tactică, alături de vehicule Humvee.

La Cincu se efectuează trageri cu muniție reală și se exersează misiuni de anihilare a inamicului, după cum a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Ovidiu Stan.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close