Avem cei mai mulţi copii cu scolioză din Europa. 13.000 de copii suferă de această boală, dintre care 300 se află pe listele de aşteptare pentru a fi operaţi. Specialiştii în ortopedie pediatrică, citaţi de Evenimentul Zilei, atrag atenţia asupra faptului că scolioza are şi o componentă genetică. Din nefericire, de multe ori, copiii ajung la doctor în stadii avansate ale bolii, lucru care complică tratamentele.
Un rol important în depistarea deformaţiilor coloanei vertebrale îl au şi părinţii. Aceştia trebuie să meargă cât mai repede la medic dacă observă că micuţii au deviaţii sau denivelări ale coloanei. În funcţie de stadiul bolii, scolioza se tratează prin kinetoterapie, prin purtarea unui corset sau printr-o intervenţie chirurgicală.
Aceasta poate dura şi opt ore şi constă în implantarea unor piese metalice - şuruburi, tije - în coloana vertebrală pentru corectarea poziţiei coloanei. Astfel de intervenţii pentru scolioze se fac în Bucureşti, la Iaşi şi la Târgu- Mureş, dar şi în spitalele pentru adulţi.
Principalii factori de risc ce pot duce la apariţia scoliozei sunt: istoria familială - prezintă un risc mai mare de scolioză copiii ai căror mame au suferit de această boală şi sexul feminin - fetele cu vârste între 10 şi 16 ani sunt de şapte ori mai predispuse decât băieţii ca boala să necesite tratament. Totuşi, mai puţin de 10% din persoanele care suferă de o curbură a spatelui mai mare de 10 grade, necesită tratament.
În cazurile severe este necesară intervenţia chirurgicală. Aceasta poate dura şi opt ore şi constă în implantarea unor piese metalice - şuruburi, tije - în coloana vertebrală pentru corectarea poziţiei coloanei. Astfel de intervenţii pentru scolioze se fac în Bucureşti, la Iaşi şi la Târgu- Mureş, dar şi în spitalele pentru adulţi.
Momentul efectuării acesteia este însă un subiect foarte controversat în lumea medicală. Unii medici specialişti consideră că operaţia poate fi întârziată până la vârsta de 10 ani şi este preferabil să se efectueze chiar după vârsta de 12 ani deoarece fuziunea spinală stopează creşterea coloanei în zona unde a fost efectuată.
Cu toate acestea, în afara zonei de fuziune vertebrală, coloana va continua să crească normal la copilul aflat în dezvoltare. Tratamentul chirurgical în copilărie şi adolescenţă necesită, în mod normal, câteva zile de spitalizare şi limitarea activităţii fizice timp de un an.
Antena3.ro