Antena 3 CNN Actualitate România, ţara analfabeţilor: 20% dintre elevi abandonează şcoala

România, ţara analfabeţilor: 20% dintre elevi abandonează şcoala

1 minut de citit Publicat la 09:49 20 Oct 2008 Modificat la 09:49 20 Oct 2008
România, ţara analfabeţilor: 20% dintre elevi abandonează şcoala
Tânăra generaţie este una mai mult analfabetă, conform unui studiu apărut în ediţia de luni, a cotidianului Gândul. 20% dintre elevi au abandonat anul trecut şcoala, iar jumătate dintre absolvenţii de liceu nu promovează examenul de bacalaureat. Deşi sumele investite în învăţământ sunt tot mai mari, România este pe unul dintre ultimele locuri în Europa la calitatea şi eficienţa educaţiei.
Aproape jumătate din absolvenţii de liceu nu au diplomă de bacalaureat, 16% dintre şcolarii de clasa a IV-a nu înţeleg un text scris, în timp ce peste 22% dintre copii nu merg la grădiniţă.
Abandonul şcolar este de departe problema cea mai gravă cu care se confruntă sistemul educaţional românesc. Numai anul trecut, aproape 20% dintre elevi au abandonat şcoala, în condiţiile în care, în Uniunea Europeană, media este de aproape 15 procente.
Practiv, elevul român a ajuns să frecventeze învăţământul, în medie, până la 16 ani, adică până în clasa a X-a. Mai prost la acest capitol stau Spania, Portugalia şi Malta. România este codaşă şi în ceea ce priveşte participarea tinerilor la toate nivelurile de educaţie, capitol la care ocupă penultimul loc în Europa. Doar jumătate dintre tinerii români frecventează şi studiile superioare, în timp ce, în Uniunea Europeană, se apropie de 60%.
Nici la rata de absolvire nu stăm mai bine. Potrivit datelor Ministerului Educaţiei din urmă cu doi ani doar 61% dintre elevii români de clasa a VIII-a au absolvit şcoala.
Restul au ajuns la liceele de arte şi meserii sau au renunţat la şcoală. În mod paradoxal, raportul privind ?Starea învăţământului românesc" arată că sumele investite în sistem au crescut constant şi ne aduc aduc aproape de nivelul european.
Antena3

×
x close