Antena 3 CNN Actualitate România, sub o cupolă de căldură. Temperaturile depășesc 40 de grade

România, sub o cupolă de căldură. Temperaturile depășesc 40 de grade

harta-cod rosu
Harta temperaturilor caniculare, înregistrate în 15 august. FOTO meteo romania
14 Aug 2024   •   09:20

Sunt zile de foc în sudul şi vestul României, unde sunt anunţate temperaturi de până la 40 de grade la umbră. Din cauza umidităţii crescute, în Bucureşti, ieri la prânz s-au resimţit 42 de grade, iar valul de căldură va persista până la finalul săptămânii.

Însă în ciuda temperaturilor ridicate, multe persoane în vârstă sau cu probleme de sănătate au ieşit pe stradă, au stat în soare şi au avut nevoie de ajutor medical.

Încă de dimineaţă, telefoanele au sunat neîncetat la 112. La dispeceratul Serviciului de Ambulanţă şi la spitalele din Capitală a fost un du-te vino continuu.

La prânz, în Calafat s-a resimţit o temperatură de 44 de grade, iar în Drobeta Turnu Severin, Timişoara şi Craiova, de 43 de grade la umbră. În ciuda caniculei şi a recomandărilor făcute de medici, multe persoane în vârstă nu şi-au amânat treburile.

Medicii recomandă cetăţenilor să evite deplasările prin soare şi să se hidrateze.

”Ne deshidratăm foarte mult și primul lucru care nu trebuie să ne lipsească este apa. Nu se recomandă să bem sucuri, băuturi foarte dulci. Trebuie să avem grijă cum procedăm cu expunerea la soare pentru că sunt anumite boli pentru care nu se recomandă să ieși când sunt temperaturi mari: cele cardiovasculare sau endocrine. Pentru unii pacienți am trimis rețetele online”, a explicat Sandra Alexiu, medic de familie. 

Totodată, se recomandă purtarea hainelor în culori deschise şi acoperirea capului. 

Meteorologii avertizează că temperaturile vor rămâne ridicate până la finalul acestei săptămâni, mai ales în sudul şi vestul ţării. ANM a emis avertizări cod portocaliu și cod galben de caniculă pentru mai multe zone ale țării. 

Cod galben de caniculă 

Astăzi, în nordul Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul Olteniei și în vestul, centrul și sudul Munteniei va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 35...37 de grade. Local minimele nu vor coborî sub 20 de grade și vor caracteriza o noapte tropicală.

Cod portocaliu de temperaturi deosebit de ridicate

În Banat, sudul Crișanei, sudul și sud-vestul Olteniei, precum și în sud-vestul Munteniei va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 38...40 de grade. Minimele vor fi de 21...22 de grade, izolat de până la 24...25 de grade în Dealurile de Vest și vor caracteriza o noapte tropicală.

Caniculă și disconfort termic și joi

Potrivit codului galben, joi, în Crișana, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Munteniei, nordul Olteniei va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. 

Temperaturile maxime vor fi de 35...37 de grade. Local minimele nu vor coborî sub 20 de grade și vor caracteriza o noapte tropicală.

Canicula va persista și în zilele următoare în vest, sud și pe arii restrânse în centru și est, unde și disconfortul termic va fi ridicat.

Potrivit codului portocaliu, joi, în Banat, sudul și sud-vestul Olteniei, precum și în sud-vestul Munteniei va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi de 38...39 de grade, iar minimele de 21...22 de grade, izolat de până la 25 de grade în Dealurile de Vest și vor caracteriza o noapte tropicală.

×
Subiecte în articol: canicula cupolă de căldură
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close