Mai mulţi miniştri români, printre care Teodor Baconschi şi Cătălin Predoiu, au semnat, miercuri, la Cotroceni, o serie de acorduri cu oficialii sirieni. Printre acestea, un document referitor la transferul persoanelor cu condamnări privative de libertate, în baza cărui aar putea fi adus în ţară Omar Hayssam.
Tratatul resepctiv a fost semnat de către ministrul român al Justiţiei, Cătălin Predoiu şi ministrul sirian de Externe, Walid al-Moallem.
Tratat semnat la Cotroceni
La finalul întrevederii dintre preşedintele Siriei, Bashar Al-Assad şi cel al României, Traian Băsescu, cei doi şefi de stat au susţinut o conferinţă de presă în care au prezentat concluziile discuţiilor.
Declaraţiile celor doi şefi de stat
Omar Hayssam a ajuns a atenţia opiniei publice în 2005, după ce a fost acuzat de implicare în răpirea jurnaliştilor români în Irak. În iunie 2007, el a fost condamnat de magistraţii români la 20 de ani închisoare şi plata de despăgubiri. Şi nu e singurul dosar în care este acuzat. Sirianul a fugit din România în urmă cu 4 ani.
Omar Hayssam este dat în urmărire internaţională prin Interpol, fiind acuzat de terorism. Pe 13 iunie 2007, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat la 20 de închisoare, plus plata a câte 2 milioane de euro, drept despăgubiri pentru fiecare dintre cei 3 jurnalişti români răpiţi în Irak.
Autorităţile de la Bucureşti au reuşit să-l aresteze pe omul de afaceri sirian, dar acesta a fost eliberat pe motive medicale. S-a făcut apoi nevăzut. Hayssam a fugit din ţară în vara lui 2006.
Sirianul le-a dezvăluit, prin telefon, autorităţilor de la Bucureşti, că ar fi părăsit România la bordului unui avion şi nu cu o navă, aşa cum se vehiculase. Ba chiar serviciile secrete ar fi ştiut de plecarea lui.
În octombrie 2008, jurnaliştii sirieni au anunţat că Omar Hayssam a ajuns în arest, fiind acuzat de două fapte de atingere a siguranţei naţionale.
În România, omul de afaceri sirian era demult în atenţia procurilor DIICOT din cauza unor activităţi ilegale. Anchetatorii susţin că ar fi pus la cale răpirea celor trei jurnalişti în Irak, tocmai pentru a abate atenţia de la afacerile sale dubioase. Omar Hayssam voia să apară drept erou, în urma planului de răpire. El urmărea să să-i elibereze ulterior pe cei trei jurnalişti şi să scape astfel de dosare.