România şi Bulgaria vor ajunge în faţa Curţii Europene de Justiţie pentru funcţionarea defectuoasă a serviciului 112, dar nu imediat. Celor două ţări li se mai dă un ultim răgaz, de trei luni, pentru a remedia deficienţele. În cazul României, nemulţumirea pleacă de la faptul că serviciile de urgenţă nu pot afla imediat locul din care sună cineva care are nevoie de ajutor, a declarat comisarul european pentru telecomunicaţii Viviane Reding.
În ceea ce priveşte Bulgaria, Comisia Europeană a constatat că numărul unic de urgenţă 112 nu funcţionează la nivel naţional.
Amânarea cu 3 luni a trimiterii în judecată înseamnă o ultimă şansă pentru România şi Bulgaria, a mai spus comisarul european pentru telecomunicaţii. Înainte de a se ajunge la aceste sancţiuni, comisia a trimis, la sfârşitul anului 2007, scrisori oficiale de notificare către cele două ţări. De asemenea, în aprilie anul acesta, s-au transmis ambelor ţări aşa numitele "avize motivate" - un ultim avertisment în cadrul acestei proceduri - referitoare la funcţionarea serviciului 112.
Numărul unic de urgenţe 112 trebuia să fie complet funcţional în România şi Bulgaria chiar din prima zi de după aderarea la Uniunea Europeană, adică 1 ianuarie 2007.
În afară de România şi Bulgaria, Comisia Europeană a mai hotărât joi să înceapă o procedură judiciară împotriva Italiei, din cauza modului defectuos în care sunt preluate unele apeluri către numărul de urgenţă.
Numărul 112 a fost introdus în 1991 pe lângă numerele de urgenţă naţionale ca număr unic european pentru apeluri de urgenţă.
Antena 3