România a acceptat invitaţia de a participa la sistemul antirachetă fără să ştie mai nimic despre costuri sau alte obligaţii. În plus, autorităţile de la Bucureşti nu au consultat partenerii din Uniunea Europeană şi NATO, se arată în ediţia de sâmbătă a
Evenimentului Zilei. Şi tot legat de amplasarea scutului, ministrul Apărării şi cel al Afacerilor Externe, vor fi audiaţi săptămâna viitoare în Parlament.
Detaliile concrete ale acordului cu Statele Unite pentru scutul antirachetă rămân încă o necunoscută pentru autorităţile de la Bucureşti, susţin ziariştii de la Evenimentul Zilei. Până acum se cunosc doar aspecte de principiu, referitoare la avantajele strategice ale amplasării echipamentelor militare în România.
Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nu ştiau, până să fie convocaţi joi la Cotroceni, nici măcar momentul exact în care România va lua decizia de a participa la acest proiect. În plus, Bucureştiul nu a consultat partenerii din Uniunea Europeană şi NATO. Potrivit unor surse din cancelariile europene, citate de Evenimentul Zilei, decizia României privind scutul a ajuns la Bruxelles abia în ziua anunţului public făcut de Traian Băsescu.
Ministerul român al Afacerilor Externe spune însă că o consultare cu partenerii din Uniunea Europeană şi NATO nu e necesară, pentru că, susţin oficialii, pe de o parte, este vorba despre o chestiune de securitate naţională, iar pe de altă parte, politica de securitate comună nu este deocamdată prea clară.
De altfel, pentru lămurirea mai multor aspecte în legătură cu scutul antirachetă, în Parlament vor avea loc audieri. Preşedintele Comisiei de Apărare din Senat, Teodor Meleşcanu, a anunţat într-o emisiune televizată, că miniştrii de Externe şi de Apărare, Teodor Baconschi şi Gabriel Oprea, sunt aşteptaţi săptămâna viitoare de comisiile parlamentare.
Antena 3