Şi în ceea ce priveşte asistenţa medicală acordată bătrânilor, România stă prost, iar speranţa de viaţă este la fel de mică precum a bulgarilor, ungurilor şi slovacilor.
Cifrele studiului plasează ţara noastră pe locul 48 din totalul celor 91 de state cuprinse în sondaj, arată datele organizaţiei Help Age International, citate de Capital. Autorii studiului spun că rata sărăciei la români este încă mare, iar aproape 20% dintre vârstnici au un venit pe jumătate sau mai mic decât venitul mediu naţional.
În Uniunea Europeană, numai bulgarii au pensii mai mici decât românii, cu o medie de 32 de euro, în condiţiile în care pensia medie în ţara noastră este de 177 de euro.
În privinţa asistenţei medicale acordată celor în vârstă, România ocupă locul 64, iar ca speranţă de viaţă este la fel de mică precum a bulgarilor, ungurilor şi slovacilor.
Ţara noastră a obţinut un scor foarte bun la capitolul siguranţa veniturilor persoanelor vârstnice, clasându-se pe locul 29, pentru că România acoperă plata pensiilor, iar persoanele vârstnice sunt un grup vulnerabil, ocrotit de către stat, spun autorii studiului.
Pe prima pozitie în topul bunăstării persoanelor vârstnice este Suedia, urmată de Norvegia şi Germania. La polul opus se situează Pakistan, Tanzania şi Afganistan.
Cum Uniunea Europeană a decis să încurajeze şi să premieze iniţiativele care vizează finanţarea programelor de îmbătrânire activă şi în condiţii bune de sănătate, 32 de orase şi regiuni din întreaga Europă au fost recompensate pentru că au găsit noi modalităţi de a ajuta persoanele în vârstă. România nu se numără printre ţările premiate.