România se pregătește de o furtună de cod roșu. O masă de aer polar intră, astăzi, în țara noastră, iar furtuna puternică Ashley se va suprapune cu viitura de pe Dunăre. În Sălaj, grindina deja a făcut prăpăd. Autoritățile sunt în alertă pentru că noua furtună s-ar putea să producă probleme în mai multe localități, mai ales acolo unde digurile de apărare sunt slăbite de la inundațiile anterioare.
Specialiștii de la Apele Române trag un semnal de alarmă și spun că în cazul unor debite de peste 15.000 de metri cubi pe secundă, ca la inundațiile din 2006, digul de la Borcea va ceda, iar Autostrada Soarelui va fi sub apă. Probleme asemănătoare sunt și în județele Teleorman, Giurgiu și Dolj.
Dunărea crește de la o zi la alta, iar viitura ar urma să ajungă în țara noastră pe 1 octombrie, când debitul ar fi de 8.000 de metri cubi pe secundă, dublu față de normalul perioadei.
Dacă până acum autoritățile dădeau asigurări că nu vor fi probleme, o nouă furtună care se apropie de țara noastră le dă calculele peste cap. E vorba de ciclonul care traversează Europa de la est la vest și care va ajunge în țara noastră pe parcursul weekend-ului. Se estimează că vor fi ploi de 80 litri pe metru pătrat.
Situația este delicată mai ales că sunt diguri de apărare de pe Dunăre care sunt slăbite. În Giurgiu, digul care protejează localitatea Prundu a fost ros de viezuri, iar digul care apărăr localitatea Islaz din Teleorman are două găuri.
Lipsa de investiții și-a spus cuvântul și pe brațul Borcea, unde digul nu poate face față unor debite de peste 15.000 metri cubi pe secundă.
Și la Bistriț sunt probleme, acolo unde malurile de pământ pot fi distruse de râurile agitate. În 2006, digul din regiune s-a rupt și mai multe localități au fost inundate.
Un raport recent al Curții de Conturi arată că jumătate dintre digurile și barajele din țară funcționează fără autoritate de siguranță.