Antena 3 CNN Actualitate România se "prăjeşte". Ultraviolete cu valori duble, în weekend

România se "prăjeşte". Ultraviolete cu valori duble, în weekend

România se "prăjeşte". Ultraviolete cu valori duble, în weekend
Foto: Intact Images
19 Mai 2011   •   20:07

Nu vă lăsaţi păcăliţi de ploile torenţiale şi de norii care fac un du-te-vino pe cer. Soarele fierbe şi va "prăji" România. Specialiştii ne avertizează că radiaţiile ultraviolete vor fi extrem de puternice în acest sfârşit de săptămână.

Va fi cald şi dacă nu ne protejăm pielea, ne vom trezi cu arsuri de piele de toată frumuseţea. Vineri, România va fi sub valori duble ale ultravioletelor.

Vremea caldă va aduce şi radiaţii puternice ale soarelui. Vremea închisă de până acum ne-a ferit de ele. Plafonul de nori a filtrat practic razele ultraviolete şi le-a redus la jumătate.

De vineri încolo, lucrurile se schimbă radical: valoarea radiaţiilor UV se dublează. Asta pentru că vom avea cer variabil deasupra României, iar razele soarelui vor ajunge direct pe Pământ. Se vor reflecta şi vor fi trimise spre norii răzleţi, iar norii le vor trimite înapoi la sol.

"În acest weekend, indexul radiaţiilor ultraviolete va avea o valoare de 6 - 7, ceea ce corespunde creşterii temperaturii de afară. Măsurate pe o scară de la 1 la 15, ultravioletele la valori de 6 sau 7 ne vor afecta diferit", explică Constantin Rada, meteorolog.

"Sunt mai expuse categoriile de copii foarte mici, de persoane în vârstă, în general categoriile a căror imunitate nu este perfectă şi categoriile de persoane care au pielea deschisă la culoare", atenţionează dr. Viviana Iordache, medic dermatolog.

 


Ce tip de piele ai


Experţii au identificat şase tipuri de piele, în funcţie de culoarea părului şi a ochilor.

Tipul I este pielea care de obicei se arde, rar se bronzează. Este cazul persoanelor cu părul roşcat sau blond, cu ochii albaştri sau verzi.

Tipurile II şi III - persoane cu părul deschis la culoare, a căror piele se arde mai uşor decât se bronzează.

Tipurile IV şi V - persoane şatene care se bronzează uşor şi a căror piele se arde rar.

Tipul VI este pielea neagră. Se bronzează, nu se arde niciodată.

Medicii spun că protecţia cu loţiuni şi creme de filtre UV trebuie să ţină cont de tipul pielii. Din păcate, de radiaţii nu avem cum să scăpăm. Soarele "fierbe" şi anul viitor va fi şi mai rău. Se va înregistra cea mai intensă activitate solară din 1958 până acum.

×
Subiecte în articol: Soare radiatii piele copii
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close