Antena 3 CNN Actualitate România se prăjeşte: Emisiile ultraviolete au atins cote periculoase. Vezi prognoza meteo

România se prăjeşte: Emisiile ultraviolete au atins cote periculoase. Vezi prognoza meteo

2 minute de citit Publicat la 09:18 23 Iun 2011 Modificat la 09:18 23 Iun 2011
România se prăjeşte: Emisiile ultraviolete au atins cote periculoase. Vezi prognoza meteo
Foto: Intact Images
Soarele este inamicul public numărul unu în aceste zile. Gradul de emisii ultraviolete a atins cote periculoase. Jumătatea de sud a ţării s-a prăjit la temperaturi de peste 30 de grade. În ciuda avertismentelor medicilor şi ale meteorologilor, ştrandurile şi plajele au fost pline.

Nici alerta de radiaţii, nici avertizările medicilor nu i-au speriat pe românii de pe litoral. Au ignorat nivelul radiaţiilor care se apropie de 9 şi s-au lăsat păcăliţi de briza îmbietoare şi temperatura care la malul mării nu a depăşit 28 de grade.

Gradul de radiaţii considerat periculos de specialişti. A fost atins şi chiar depăşit în toate ţările din jurul nostru. Pe o scală de la 0 la plus 11, miercuri, în sudul României, forţa radiaţiilor ultraviolete a trecut de nivelul 8. Adica a fost "Foarte mare", conform celor din Organizaţia Meteorologică Mondială.

Puţini ştiu că o expunere de zece minute la soare între orele 11.00 şi 16.00 poate produce arsuri şi chiar tumori. Cei mai mulţi ignoră pericolul.

Dermatologii avertizează că pe plajă sunt obligatorii cremele cu factor de protecţie solară cât mai mare. În nici un caz uleiul de măsline.

Cea mai bună protecţie este însă evitarea oricărei expuneri în perioadele în care nivelul de radiaţii devine periculos. Iar vara aceasta vom avea parte de multe astfel de perioade.
 


PROGNOZA METEO PENTRU URMĂTOARELE ZILE:


JOI (23 iunie)
Vremea va fi cãlduroasã, îndeosebi în Câmpia de Vest şi Câmpia Românã. Cerul va fi variabil mai mult senin, cu unele înnorãri dupã-amiaza la munte, iar spre sfârşitul intervalului şi în extremitatea nord-vesticã a ţãrii unde izolat sunt posibile averse slabe. Vantul va sufla slab pânã la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 26 şi 35 de grade, cu cele mai coborâte valori pe litoral, iar cele minime, în general, între 12 şi 22 de grade. Izolat în zonele de câmpie, indicele de comfort termic temperaturã-umezealã (ITU) va depãşi pragul critic 80. Presiunea atmosferica va scãdea uşor.

VINERI (24 iunie)

Vremea va fi cãlduroasã, local canicularã dupã-amiaza în sud şi sud-est. Începând din orele amiezei instabilitatea atmosfericã se va accentua treptat în regiunile nord-vestice, nordice şi centrale, apoi pe arii mai restrânse şi în restul teritoriului. Vor fi înnorãri, averse şi cu caracter torenţial, descãrcãri electrice şi intensificãri ale vântului ce pot lua aspect de vijelie. Vor fi condiţii de grindinã, iar local cantitãţile de apã vor fi însemnate. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 26 şi 36 de grade, iar cele minime între 12 şi 22 de grade. Presiunea atmosferica va continua sã scadã uşor.

SÂMBĂTĂ (25 iunie)
Vremea va fi instabilã şi se va rãci accentuat în toate regiunile. Cerul va avea înnorãri accentuate şi pe arii extinse vor fi averse, descãrcãri electrice şi intensificãri ale vântului ce pot lua aspect de vijelie. Vor fi condiţii de grindinã, iar cantitãţile de apã vor fi mai însemnate în jumãtatea esticã a ţãrii. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 18 şi 26 de grade, iar cele minime între 6 şi 16 grade.

DUMINICĂ (26 iunie)
Vremea se va menţine în general instabilã în jumãtatea de est a ţãrii unde înnorãrile vor fi accentuate, vor fi averse, însoţite de descãrcãri electrice şi intensificãri ale vântului. În restul teritoriului vremea va deveni în general frumoasã, cu cer variabil. Vântul va sufla în general moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 18 şi 28 de grade, iar cele minime între 6 şi 16 grade.

  Pentru informaţii complete despre starea vremii, accesaţi site-ul meteoplus.ro.



 

 

×
Etichete: radiatii România
x close