"Conform PNRR, data de 30 iunie reprezenta termenul-limită pentru semnarea contractelor, însă în ultima zi a lunii trecute abia a fost publicat apelul de proiecte. Autoritățile nu au accelerat procedura de semnare a contractelor, în condițiile în care construirea de noi creșe în România este o necesitate acută", transmite FACIAS.
Problema locurilor în creșe este una deosebit de importantă, în condițiile în care mai puțin de 10% dintre copiii cu vârste de până la trei ani au un loc într-o creșă.
"Datele oficiale arată că România este pe ultimul loc în UE în ceea ce privește asigurarea locurilor în creșe pentru copiii mai mici de trei ani. Rapoartele din 2021 arată că din 587.808 copii cu vârste între 0 și 3 ani, doar 20.334 aveau locuri în creșe. Practic, mai puțin de 10% dintre copiii cu vârste până în trei ani au în acest moment loc în creșe. Amintim că, în cazul depășirii cu mai mult de șase luni a termenelor prevăzute în PNRR, România riscă să piardă finanțarea de 230 de milioane de euro destinată acestui jalon. Poate chiar mai important, România riscă să piardă o oportunitate unică, care deși nu ar rezolva problema locurilor în creșe, ar atenua-o, în contextul în care an de an numărul solicitărilor de înscriere depășește semnificativ numărul locurilor disponibile", mai spune FACIAS într-un comunicat de presă.
Concluziile au fost trase de FACIAS în cadrul proiectului "Transparență și Responsabilitate - Monitorizarea PNRR", care urmărește realizarea investițiilor atât de necesare pentru cetățenii români, iar jalonul privind creșele este unul esențial pentru zeci de mii de familii din România.