Antena 3 CNN Actualitate România riscă să rămână cu deşeurile radioactive de la reactorul Măgurele

România riscă să rămână cu deşeurile radioactive de la reactorul Măgurele

1 minut de citit Publicat la 12:15 12 Mar 2009 Modificat la 12:15 12 Mar 2009
România riscă să rămână cu deşeurile radioactive de la reactorul Măgurele
România ar putea rămâne cu deşeurile radioactive de la reactorul Măgurele dacă autorităţile nu vor construi la timp rampele de acces pentru camionele care le vor duce în Rusia. Transportul va fi plătit de americani, dar România trebuie să plătească Federaţiei Ruse pentru depozitare nu mai puţin de 780.000 de dolari.

Bugetul alocat cercetării nu permite Institutului pentru Fizică şi Inginerie Nucleară de la Măgurele să întreţină cele 6 instalaţii nucleare. În urma unui acord încheiat, la începutul acestui an, cu Federaţia Rusă, aproximativ 300 de kilograme de uraniu urmează să fie reprocesat şi depozitat în Rusia.

Statul trebuie să aloce fonduri pentru construirea unor rampe speciale de acces, pentru camioanele ruseşti care vor transporta deşeurile radioactive. Iar termenul este luna iunie, dată când a fost programat transportul.

Orice întârziere în construirea rampelor, susţin ziariştii de la România Liberă, poate compromite acţiunea de preluare a uraniului.

Asta pentru că Rusia dispune de un singur set de containere speciale pentru transport. Fiecare ţară care a încheiat un acord similar cu Federaţia Rusă este programată după un calendar foarte strict.

Uraniul folosit la experimente de cercetătorii de la Măgurele, furnizat de Rusia, a ieşit din uz de câţiva ani.Transpotul deşeurilor vine la timp, întrucât a expirat şi termenul de 50 de ani ce reprezintă garanţia carcaselor de aluminiu în care se află uraniul.

În urma unui acord încheiat cu SUA, în urmă cu 5 ani, Rusia s-a angajat să repatrieze uraniul dat mai multor state. Până în prezent, ruşii şi-au luat înapoi uraniul de la cehi, polonezi, nemţi, unguri şi bulgari.

Antena 3

×
Etichete: Magurele uraniu Rusia
x close