În cei 28 de ani de democraţie post-revoluţionară, guvernele care s-au perindat la conducerea României au numărat nu mai puţin de 389 de miniştri.
Comparativ cu alte state europene, România se încadrează printre cele mai instabile ţări din punct de vedere ministerial, scriu colegii de la cotidianul Jurnalul.
Ministerele în fruntea cărora s-au perindat cei mai mulţi miniştri sunt Sănătatea, Educaţia, Transporturile şi cel al afacerilor Interne. Remanierile repetate şi numeroasele demisii ale miniştrilor sunt principalele motive pentru incapacitatea Guvernelor de a închega programe pe termen lung. La Sănătate au fost nu mai puţin de 22 de ministri în 28 de ani. Iar la Educaţie, Transporturi şi Interne câte 21.
Ceva mai multă stabilitate a fost la Ministerul de Externe, care a avut doar 15 miniştri după Revoluţia din 1989.
Și la MapN au fost 18 ministri în 28 de ani.
Cei mai mulți ministri au avut Guvernul Roman 1, mai exact 33. În topul celor mai stufoase cabinete urmează guvernul Năstase, cu 31 de miniştri. Actualul Guvern Tudose ocupă locul trei, împreună cu guvernul Ponta 2, cu câte 28 de miniştri.
La polul opus, guvernele Tăriceanu 2 şi Ungureanu - s-au descurcat cu doar 18 miniştri. Guvernele Isărescu şi Stolojan au funcţionat şi ele cu câte 20 de miniştri.
Printre cei aproape 400 de miniştri câţi au fost de-a lungul ultimilor 28 de ani au existat şi unii care au ocupat portofolii total diferite: Victor Babiuc la MAI, MApN şi Justiţie, Ioan Rus la MAI şi Transporturi, Teodor Meleşcanu la MAE şi MApN, Mihai Fifor la Economie şi MApN.
Mai multe despre acest subiect găsiti in ediţia de astăzi a cotidianului Jurnalul.