Antena 3 CNN Actualitate România, politica bâtei și pumnului. Reportaj cutremurător despre Mineriada din iunie 1990

România, politica bâtei și pumnului. Reportaj cutremurător despre Mineriada din iunie 1990

S.T.
4 minute de citit Publicat la 22:54 12 Iun 2020 Modificat la 22:54 12 Iun 2020
o_1eal1cv9f1d87hm712ta1q8k132dl.jpg
Sursa foto: Hepta

Din gara Petroșani în seara zilei de 13 iunie au plecat 3 garnituri de tren, pline cu mineri. Au plecat de la Petroșani spre București.

A doua zi o altă garnitură de tren a plecat din gara Motru tot spre București.

Mineriada din 13-15 iunie 1990 a fost cea mai sângeroasă. Au fost 746 de răniți și șase morți. Până atunci nu exista acest cuvânt în dicționar. „Mineriadă” a fost inventat după 13 iunie 1990.

Plecarea Minerilor spre București a fost pregătită cu o lună înainte.

După revolta Minerilor din 1977, Ceaușescu a avut grijă să pună în posturile cheie din mine securiști, astfel încât Valea Jiului să fie în permanență sub control.

Pe de altă parte, Ceaușescu se temea de forța minerilor așa că după '77 a făcut din Valea Jiului un mic occident.

30 de ani de secrete îngropate

Nivelul de trai era foarte mare, minerii câștigau mult comparativ cu restul lumii. Nu a fost niciodată vreo criză alimentară acolo, tot ce era în țară cartelat în Vale nu era. Când au apărut în România primele televizoare color toți mergeau să le cumpere de la Petroșani.

Se construiau blocuri noi, minerii primeau locuințe pe bandă rulantă. În gara din Petroșani era un afiș în care scria că tinerii care vor să se angajeze în mină trebuie să se prezinte la Biroul de angajări. Formele erau făcute pe loc, a doua zi mergeau la muncă și tot a doua zi primeau locuință de serviciu. Soțiile minerilor stăteau acasă și îngrijeau copiii. Aparatul de control pus la punct de Ceaușescu funcționa perfect în iunie 1990, dar Mineriada din iunie 1990 nu a fost deloc o întâmplare și nu a fost spontană, a arătat Mirela Voicu într-un reportaj difuzat vineri seară la „Exces de putere”.

Marea manipulare, Securitatea își reia puterea

„Cu o lună de zile înainte prefectul de Deva a venit la noi la birou și a zis printre altele „Bă, voi sunteți un nimic. Dacă îi dau telefon lui Cozma în două ore îmi scoate în stradă 40.000 de oameni”. Adică a bătut șaua să înțeleagă calu', că în fața lui ăla trebuie să nu suflăm. După vreo lună de zile a venit Mineriada. Noi eram la birou și ne uitam la televizor cum ardea Bucureștiul. În 13 iunie nu a fost Mineriadă, a fost Bucureșteniadă”, spune Romeo Burdan, miner.

Foto: Romeo Burdan

Minerii au fost alimentați de imaginile difuzate la televizor, declară un miner de la Mina Lupeni.

„Când au văzut autobuze în flăcări și tineri cu sticle incendiare au început să fie și ei din ce în ce mai nervoși, pentru că cineva a spus că nu vor mai avea salarii mărite, drepturi și alte lucruri care li se promiseseră și atunci au plecat la București. Un coleg minor a mai spus că atunci când au ajuns la București au fost întâmpinați de oameni cu salopete curate, li se spunea încontinuu că dacă ăia pun mâna pe putere minerii rămân fără salarii”

O manipulare de manual începută la București, pusă în aplicare cu ajutorul minerilor

În dimineața zilei de 13 iunie forțele de ordine au intrat în corturile instalate în Piața Universității și s-au făcut primele arestări. La 9:00 dimineața mai multe grupuri de muncitori de la IMGB au venit în Piața Universității strigând „IMGB face ordine”, „Moarte intelectualilor”, „Noi muncim, nu gândim”, o aluzie clară la grupul intelectualilor care se strângea zilnic în Piața Universității.

Printre ei se aflau și multe persoane certate cu legea sau chiar ofițeri de securitate.

Mineriadă iunie 1990. România trăia atunci zorii democrației

Două cordoane de trupe USLA au încercat să protejeze un obiectiv format prin încercuirea pieței cu autobuzele din dotarea poliției. La îndemnul unor tineri atmosfera s-a încins până în momentul când a izbucnit un conflict direct iar trupele au intrat în mulțime. Aceasta a reacționat răsturnând o autoutilitară din rezervorul căruia a fost furată benzină cu care s-au confecționat cocktailuri Molotov, aceleași persoane au rupt pietre din caldarâm pe care le-au folosit drept proiectile. Autobuzele s-au aprins și în scurtă vreme nori groși de fum au acoperit Piața. Pe tot parcursul zilei au avut loc confruntări violente între manifestanți și forțele de poliție.

Pe fondul acestor incidente grave minerilor li s-a a sugerat să plece spre București să facă ordine.

Jurnalistul Alexandru Gruian spune că la Mineriada din '90 au participat și „agenți care incitau, să le spunem securiști”.

Foto: Alexandru Gruian

„Tot timpul când erau cinci-zece mii de mineri și Cozma le vorbea, în față erau cei care dădeau tonul. Sunt niște tehnici. Cred că au fost oameni care incitau”, a declarat Gruian.

Minerii au devastat atunci sediile PNȚCD și PNL unde au pretins că au descoperit valută falsă și arme și de unde au furat tot ce se putea fura.

Minerii din Valea Jiului spun că cei care au făcut aceste lucruri nu erau oamenii lor, ci erau securiști îmbrăcați în salopete noi.

Liderul sindical Valea Jiului declară că cei în salopete noi erau mai mulți decât minerii adevărați. „Ei acționau și ne dirijau”, spune Constantin Crețan.

Toți intelectualii, persoanele care purtau barbă, cei îmbrăcați cu haine moderne au fost bătuți, arestați,urcați în dubele poliției și interogați la Unitatea Militară din Măgurele.

Mineriadă iunie 1990. Aparent, minerii veniți la București au făcut ordine

„Presupunând, căci în lipsa dovezilor doar asta ne rămâne de făcut, că cei care au comis cele mai grave acte de violență au fost securiști, anatema aruncată asupra minerilor nu poate fi ștearsă nici acum la 30 de ani și poate nici la 100 de ani de la Mineriadă”, a concluzionat Mirela Voicu.

Reportaj despre Mineriada din iunie 1990

×
x close