Peste 8.000 de cadre medicale şi farmacişti au plecat în străinătate, de la începutul anului. Oricum, la acest moment, România se afla pe ultimul loc în Europa ca număr de medici la mia de locuitori. Plecarea cadrelor medicale este un indicator al situaţiei grave în care se află sistemul medical românesc.
Deficitul de personal medical este deja o problemă serioasă cu care se confruntă spitalele, iar scăderea veniturilor va încuraja şi mai mult plecările. Preşedintele Colegiului Medicilor din România, doctorul Vasile Astărăstoaie, atrage atenţia că exodul medicilor va pune în pericol siguranţa pacienţilor, dar şi funcţionarea sistemului de sănătate, care va intra în colaps. Ce fac autorităţile române? Şeful statului are un răspuns cinic.
?Sa nu mai facem o dramă din faptul că plecăm. Statul român nu poate să-şi plateasca medicii, profesorii, cum merită să fie plătiţi. Asta e realitatea? declara în urmă cu câteva zile Traian Băsescu la televiziunea publică.
Realitatea face de exemplu ca la spitalul din oraşul Baraolt din Covasna, niciun copil să nu fie consultat sau internat timp de 10 zile. Adică în perioada în care singurul medic pediatru este în concediu. Spitalul Orăşenesc Baraolt avea doi medici pediatri până anul trecut. În septembrie, unul dintre ei a ieşit la pensie iar celălalt, rămas singur, n-a avut nici măcar o singură zi liberă.
La acest moment, un medic rezident are un venit de 650 de lei pe lună. Clinicile din străinătate oferă medicilor seniori salarii între 10.000-12.000 de euro pe lună, în Marea Britanie şi ţările scandinave. Iar salariul unui medic tânăr poate ajunge la 2.000-3.000 de euro pe lună într-o clinică din Germania.
Ţările care au recrutat medicii români cu prioritate sunt Franţa, Marea Britanie, Irlanda, Suedia şi Germania.
Antena 3