Antena 3 CNN Actualitate România, pe primul loc în Europa la mortalitate din cauza cancerului de col uterin

România, pe primul loc în Europa la mortalitate din cauza cancerului de col uterin

1 minut de citit Publicat la 16:51 16 Ian 2011 Modificat la 16:51 16 Ian 2011
România, pe primul loc în Europa la mortalitate din cauza cancerului de col uterin
Foto: Video News
România este pe primul loc din Europa, în ceea ce priveşte mortalitatea din cauza cancerului de col uterin! Din această cauză, Organizaţia Studenţilor Medicinişti din Cluj lansează o campanie de informare cu privire la infecţia cu  HPV.

Organizaţia Studenţilor Medicinişti din Cluj, prin proiectul "Împreună pentru Sănătate", desfăşoară în perioada 16 - 21 februarie o amplă campanie de informare cu privire la infecţia cu HPV şi evoluţia spre cancer de col uterin.

Acest proiect urmăreşte implicarea populaţiei generale, în special a celei de sex feminin cu vârsta cuprinsă între 10 şi 30 de ani.

Cancerul de col uterin apare în cele mai multe situaţii din cauza leziunilor provocate de  virusul HPV sau Human Papiloma Virus, fiind a doua cauză de mortalitate prin cancer la femei. Se estimează că 4 femei din 5 sunt infectate cu diferite tulpini HPV în timpul vieţii. În fiecare an, în lume sunt descoperite alte 500.000 de noi cazuri. În Europa, la fiecare 18 minute, o femeie moare din cauza cancerului de col uterin.

În România, riscul de deces din cauza cancerului de col uterin este de 6,3 ori mai mare decât în oricare altă ţară din Europa, unde România este pe primul loc la mortalitate din cauza cancerului provocat de HPV.

În fiecare an se depistează peste 3000 de cazuri noi în România, iar la această oră peste 40.000 de femei sunt diagnosticate cu acest tip de boală.

Uneori organismul poate elimina virusul, dar atunci cand infectia persista in organism, aceasta duce la cancer de col uterin, fara ca femeia respectiva sa aiba vreun simptom de boala.

Odată ce virusul există în organism, acesta nu poate fi eliminat cu niciun fel de medicament. Singura soluţie este prevenţia secundară prin control periodic Babeş-Papanicolau. Astfel se pot identifica modificări ale celulelor şi se poate interveni devreme în cazul declanşării unei stări precanceroase sau canceroase, crescînd şansele de supravieţuire.

 

×
x close