Andreea Sava a prezentat, sâmbătă, la "Descoperiți", date incredibile despre rețelele de trafic din România care s-au bucurat de protecție la nivel înalt pentru câștiguri de zeci de miliarde de euro.
Droguri, arme, diamante. Cele mai râvnite bunuri de pe planetă, alături de apa în deșert, și, în consecință, cele mai bănoase afaceri. Zeci de miliarde de euro rulate anual la nivel mondial și, vă vine să credeți sau nu, România nu este deloc o anonimă pe harta acestei mega-afaceri planetare.
Cele trei sunt legate între ele printr-un lanț firesc: traficul de armament s-a făcut, desigur, în zone de conflict. Țările africane, în general, aveau de dat la schimb diamante. În zonele din Asia, primii care au început să facă trafic de droguri, în special opium și derivate, s-a dovedit că erau soldații, iar în America Latină veșnica luptă cu și dintre diversele carteluri sau cu diferite regimuri a necesitat înarmare, având și aceste țări de dat la schimb droguri, fiind principala sursă de cocaină.
În privința drogurilor, nu puține au fost rapoartele inclusiv internaționale care dădeau România drept un nod important pentru rețelele de trafic, mai ales din cauza ieșirii la Marea Neagră, portul Constanța fiind o poartă extrem de atractivă de intrare în Europa.
Poate și pentru că portul Constanța pare a fi un sat fără câini: deși se vorbește despre multă contrabandă de toate felurile, demult nu s-a mai auzit de vreo captură importantă de orice și, chiar dacă cel mai tare aparat de depistare de mărfuri de contrabandă, Roboscan, este o invenție românească, în vămile noastre scanerele stau, în mod convenabil, stricate în majoritatea timpului.
Așa s-a ajuns ca prezența drogurilor să nu mai mire demult pe nimeni. De la faptul că e deja banal că se consumă pe scară largă în cluburile de fițe din București și de la mare, că periodic mai auzim de dosare "Droguri pentru VIP-uri" care însă ajung în instanță fără VIP-uri și fără vreun mare traficant, în cel mai bun caz doar cu vânzători finali, până la cazuri provocatoare de breaking-news-uri cum au fost, doar anul acesta, moartea creatorului de modă, Răzvan Ciobanu, sau accidentul teribil provocat de Mario Iorgulescu, fiul șefului Ligii Profesioniste de Fotbal, ambii fiind găsiți la analize cu cantități mari de droguri în sânge.
"Toate informațiile acestea, tot ce ține de genul acesta de rețele, anchetele jurnalistice sau ale unor parteneri, care ajung la nivelul unor rețele în România mor, iar rețelele își văd în continuare de treabă", a spus Mugur Ciuvică, la "Descoperiți".