Şi şcolile vor fi închise, iar spitalele nu vor face internări în această zi, fiind tratate doar cazurile de urgenţă. Angajaţii Ministerului de Interne nu vor întrerupe activitatea, dar vor purta banderole albe. 14 federaţii sindicale şi-au anunţat participarea la acţiunea de protest de luni.
ESindicaliştii spun că aproape 800.000 dintre cei 1.400.000 de bugetari vor participa la grevă. După protestul de luni, miercuri va fi organizat şi un miting la Guvern şi la Palatul Parlamentului, la care sunt aşteptaţi mii de sindicalişti.
Aproape 300.000 de cadre didactice, afiliate la Sindicatele Spiru Haret, FSLI şi Alma Mater nu-şi vor ţine cursurile. Elevii au fost anunţaţi din timp să nu vină la şcoală. Dacă, totuşi, unii copii nu au aflat de grevă, aceştia vor fi supravegheaţi de descăli, dar nu vor face ore.
Aproximativ jumătate dintre angajaţii din sistemul sanitar, adică peste 120.000 de oameni, participă la greva organizată de Alianţa Bugetarilor. Singurele servicii care vor fi asigurate sunt urgenţele, iar pacienţii internaţi îşi vor primi tratamentul. De asemenea, nu se vor face internări, decât pentru cazurile grave.
Şi activitatea în administraţia publică va fi blocată. Nu se vor putea plăti taxe şi impozite, iar în primării nu se va elibera niciun act. Doar o treime dintre funcţionarii publici vor asigura un minim de activitate, asa cum cere legea. 300.000 de angajaţi se vor afla însă în grevă.
Personalul din Ministerul de Interne a anunţat că susţine protestul, dar de pe margine. Poliţiştii nu pot face grevă, aşa că vor fi la datorie, dar vor purta banderole albe.
Bugetarii ameninţă că, dacă nici după o zi de grevă generală şi un miting de protest, revendicările lor nu vor fi soluţionate, vor continua mişcările de stradă până în luna noiembrie, când pregătesc o nouă grevă generală, de data aceasta pe termen nelimitat.
Antena 3