Specialiştii spun că vaccinarea este o modalitate eficientă de a reduce mortalitatea infantilă, cu atât mai mult cu cât această metodă nu implică costuri foarte mari din partea autorităţilor, notează Mediafax.
România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la capitolul mortalitate infantilă în rândul copiilor sub 5 ani, potrivit celui mai recent raport pe această temă realizat de către Unicef, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Banca Mondială şi Naţiunile Unite.
Potrivit raportului, în România, în 2012, la fiecare 1.000 de copii sub 5 ani s-au înregistrat 12 decese. În acest top, ţara noastră este urmată de Letonia – 9 decese la 1.000 de copii sub 5 ani, Slovacia – 8 decese la 1.000 de copii sub 5 ani, Malta – 7 decese la 1.000 de copii sub 5 ani. Ungaria, Regatul Unit, Polonia, Spania, Lituania şi Croiaţia ocupă locul 5, cu 5 decese la 1.000 de copii sub 5 ani.
Experţii din domeniul sanitar avertizează că în ultima perioadă se confruntă cu un val de refuzuri din partea părinţilor, care nu vor să-şi vaccineze copiii. Potrivit specialiştilor, acest lucru poate avea un impact negativ asupra dezvoltării copiilor.
Principalul argument invocat de părinţii care refuză să-şi vaccineze copiii este faptul că incidenţa bolilor pentru care există vaccinuri este tot mai mică, dar şi faptul că administrarea acestora predispune la diferite boli, printre care se numără autismul. Total greşit, avertizează experţii.
Pentru a eradica bolile, precum cele pneumococice, trebuie vaccinată 90% din populaţie, susţin aceştia.
Statisticile de specialitate arată că anual peste 3 milioane de copii sub vârsta de 5 ani mor, la nivel global, din cauza nevaccinării.
Datele mai arată că bolile pneumococice, care pot fi prevenite prin vaccinare, reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel global la copiii cu vârste sub 15 ani.
Bolile pneumococice nu afectează doar copiii, ci şi adulţii. Cifrele arată că peste 1,6 milioane de persoane mor din cauza acestor afecţiuni, dintre care aproape 1 milion sunt copii cu vârste sub 5 ani.
În cazul meningitei pneumococice, rata medie de mortalitate în Europa este estimată la 38%. Mai mult, această boală are şi efecte negative pe termen lung, printre care se numără retardul mental, convulsii, tulburări motorii, tulburări de vorbire şi surditate.