Antena 3 CNN Actualitate România, o ţară de 8 milioane de oameni

România, o ţară de 8 milioane de oameni

România, o ţară de 8 milioane de oameni
05 Iun 2007   •   22:57

România va avea la sfârşitul acestui secol opt milioane de locuitori, dacă rata natalităţii se va menţine scăzută. Consecinţele economice sunt importante. Mai mulţi pensionari şi mai puţini oameni activi. Scenariul pesimist trasat de specialişti arată că dacă rata feritlităţii actuale se menţine, peste o sută de ani, în România vor mai trăi doar 8 milioane de oameni. Consecinţele negative nu vor întârzia să apară. 115 pesoane vârstnice vor depinde de 100 de persoane adulte.

Specialiştii sunt de părere că există mai multe cauze ale ale scăderii populaţiei. Migraţia externă este una dintre ele. Dintre românii plecaţi la muncă, 65% au vârste între 20 şi 40 de ani şi sunt persoane care pot aduce pe lume copii.

România nu este un caz particular în Europa. Şi alte ţări se confruntă cu aceeaşi situaţie. Ratele fertilităţii cele mai scăzute se înregistrează în Belarus, Ucraina şi Polonia, pe când cele mai ridicate sunt în Franţa, Islanda şi Turcia. România se află la mijlocul clasamentului. Pentru ca populaţia României să se menţină ar fi nevoie ca rata fertilităţii să fie de 2,1 copii la o femeie.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close