În România, mortalitatea infantilă este în continuare de peste două ori mai mare faţă de media europeană de 4,1 la mie, deşi în ultimele decenii numărul deceselor înregistrate la nivel naţional a scăzut semnificativ.
Din 1990 până în prezent, rata mortalităţii infantile a scăzut, de la 26,9 la 9,5 decese la 1000 de nou-născuţi vii, potrivit unui studiu european. Cu toate acestea, România încă se clasează între ţările europene cu o rată a mortalităţii infantile ridicată, respectiv 9,4 la 1000 de nou născuţi vii, faţă de rata medie europeană de 4,1 la mie, arată documentul, informează
Mediafax.În semestrul I al lui 2012, au fost înregistrate 938 decese ale copiilor sub un an, în scădere faţă de perioada similară a anului 2011 când au fost raportate 971 decese. Rata maximă în teritoriu este de 21,5 la mia de nou născuţi, iar minima de 3,6 la mie. În acest context,
Organizaţia Salvaţi Copiii în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii au demarat un program prioritar de sănătate publică în România privind reducerea mortalităţii infantile şi a consecinţelor prematurităţii. Obictivele programului vizează creşterea adresabilităţii femeilor însărcinate la medic în primele luni de sarcină, cunoscut fiind faptul că în prezent sunt regiuni în România în care o treime dintre femeile gravide recunosc că nu s-au prezentat la niciun consult pe toată durata sarcinii. Un alt obiectiv se referă la sprijinirea medicilor de familie pentru a recunoşate şi a trimite la specialist gravidele cu risc crescut de naştere prematură.
Potrivit celor mai recente date Eurostat,
vinovate pentru toate aceste decese sunt anomaliile congenitale şi afecţiunile apărute în perioada perinatală, bolile aparatului respirator, cele infecţioase şi parazitare şi accidentele, a declarat prof. dr. Marin Burlea.
Statisticile din perioada 2010- 2011 prezintă o creştere alarmantă a cazurilor de boli infecţioase ale copilăriei faţă de anii precedenţi.
În România, doar 3% dintre copii sunt vaccinaţi antipneumococic, mai puţin de 3% sunt complet protejaţi împotriva varicelei şi numai 2% sunt vaccinaţi anti-rotavirus.Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii,
numărul copiilor care mor anual la nivel mondial a scăzut, pentru prima dată în istorie, sub zece milioane, ca rezultat atât al îmbunătăţirii accesului la imunizare, al soluţiilor integrate pentru sistemul sanitar de prim-ajutor, cât şi al folosirii apei potabile şi a normelor elementare de igienă.