Sunt din ce în ce mai puţini tineri români hotărâţi să facă pasul spre căsătorie. Anul trecut, numărul căsătoriilor a scăzut la jumătate faţă de acum trei ani, înainte să înceapă criza economică.
"Există o criză a locuinţelor, există o criză a locurilor de muncă, există o criză a încrederii. Tinerii şi -au pierdut masiv încrederea că economia României pe termen mediu, ca să nu mai vorbim de termien lung, va reusi să le ofere o soluţie de viaţă viabilă în care ei să-şi întemeieze o familie şi să aibă copii" a explicat Dr. Mariana Stanciu, reprezentant al Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii.
Mai puţini bani, mai puţine căsătorii, mai puţini copii. Numărul nou-născuţilor a atins minimul din istorie: 195 000 de bebeluşi în 2011. Unii nu fac copii pentru că nu au bani să-i întreţină, alţii nu au bani să-şi vindece problemele de sănătate.
Specialişii sunt îngrijoraţi de efectele pe termen lung ale acestor scăderi masive.
"Scăderea demografică este una dintre cele mai mari primejdii pe care le are o populaţie. Peste un număr de ani vom simţi consecinţele acestei scăderi care probabil nu va fi redresată într-un an - doi, atâta timp cât este nebunia care asta în România" a declarat Prof. Dr. Alfred Bulal, sociolog.