Antena 3 CNN Actualitate Acoperișuri distruse, case inundate, copaci rupți de vânt: România a fost măturată de furtuna care a făcut ravagii și în vestul Europei

Acoperișuri distruse, case inundate, copaci rupți de vânt: România a fost măturată de furtuna care a făcut ravagii și în vestul Europei

furtuni 2 iulie 2024
Imagini cu pagubele produse în România, de furtuna din 2 iulie. Sursa foto: Antena 3 CNN
de Mia Lungu    |    03 Iul 2024   •   08:41

Furtuna care a făcut prăpăd în vestul și sud vestul Europei a ajuns și în România. Încă de ieri după amiază, vremea s-a schimbat radical, iar furtunile puternice au făcut prăpăd în nordul ţării. În doar câteva minute rafalele puternice au pus la pământ o pădure de brazi, la Văleni, în judeţul Maramureş. Ploi torenţiale au fost şi în județele Suceava şi Mureş.

După un cod galben emis pentru temperaturi caniculare, furtunile s-au extins în aproape toaţă ţara. Trei sferturi din țară este sub cod portocaliu de vreme severă.

Ploaia torenţială a făcut prăpăd în Suceava. În doar câteva minute furtunile puternice au acoperit mai multe drumuri şi au inundat casele oamenilor. A fost nevoie de intervenţia urgentă a pompierilor care să scoată apa. 

A fost rupere de nori şi în Mureş. Timp de 20 de minute a plouat torenţial, iar mai multe gospodării au fost inudndate, iar câţiva copci au fist smulşi din rădăcini. 

În Iaşi, din cauza vântului puternic, un copac a căzut peste un autoturism. În maşină se aflau 2 persoane care au scapat ca prin minune. 

Şi Maramureşul a fost măturat de furtuni şi grindină. La Văleni, în doar câteva minute, rafalele puternice, au pus la pământ o pădure de brazi. Localnicii sunt îngroziţi şi spun că niciodată nu s-au mai confruntat cu aşa ceva. De partea celalată, specialiştii vorbesc de un fenomen numit vânt de forfecare care a adus rafale de peste 90 de km pe oră.

Probleme au fost şi în Botoşani. Ploaia şi grindina au făcut ravagii pe străzi, iar mai multe maşini au fost avariate de copacii care au fost doborâţi. 

În Prahova vântul puternic a pus la pământ mai mulţi stâlpi de curent, iar din aceasta cauză reţeaua de electricitate a fost grav afectată în mai multe zone. 

Vremea instabila va continua cel puţin până astazi, avertizează meteorologii. Noile coduri galbene și portocalii de vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și grindină acoperă cea mai mare parte din țară, cu excepția litoralului.

Însă, spre finalul săptămânii va reveni canicula cu temperaturi ce vor depăşi 37 de grade celsius, spun meteorologii.

Intervenții în 98 de localități din 22 de județe în ultimele 24 de ore, din cauza furtunilor

Pompierii au intervenit în ultimele 24 de ore în 98 de localități din 22 de județe în urma furtunilor înregistrate, a atransmis miercuri Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Conform sursei citate, fenomenele hidrometeorologice au produs efecte în 98 localități din 22 de județe (Alba, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș-Severin, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș și în municipiul București.

Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din 7 case, 24 curți, 6 beciuri/subsoluri.

Totodată, echipajele au acționat pentru îndepărtarea unor elemente de construcție de la acoperișurile a 20 imobile, precum și pentru degajarea a 203 copaci și 5 stâlpi de electricitate prăbușiți. În urma acestor evenimente, 54 de autoturisme au fost avariate.

Pentru alimentarea cu energie electrică a două cartiere din municipiul Sebeș (AB), un generator electric (410kWA) din cadrul ISU AB a furnizat energie electrică până la remedierea situației.

Din cauza copacilor căzuți pe carosabil, respectiv pe liniile feroviare, traficul a fost temporar blocat pe un drum național (DN 1/IF) și pe două magistrale feroviare (CF 500 și CF 400). 

De asemenea, pentru preîntâmpinarea situațiilor care să pună în pericol vieți și bunuri, la nivel național, au fost transmise șase mesaje de avertizare a populației prin intermediul sistemului RO-ALERT, în șase județe.

Totodată, pentru furnizarea răspunsului optim la solicitările de sprijin, apărute în zonele vizate de vremea neprielnică, au fost activate Centrele Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției, prin operaționalizarea Grupelor Operative a inspectoratelor pentru situații de urgență din 5 județe (AG, DJ, GR, TR și SV).

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Vasile Bănescu s-a retras din funcția de purtător de cuvânt al BOR
x close