Antena 3 CNN Actualitate România, locul 1 în UE la accidente mortale. Ce alte poziții fruntașe în topuri ne fac să ne rușinăm sau, din contră, să fim onorați

România, locul 1 în UE la accidente mortale. Ce alte poziții fruntașe în topuri ne fac să ne rușinăm sau, din contră, să fim onorați

1 minut de citit Publicat la 21:26 19 Iun 2019 Modificat la 21:26 19 Iun 2019
România, locul 1 în UE la accidente mortale. Ce alte poziții fruntașe în topuri ne fac să ne rușinăm sau, din contră, să fim onorați

România ocupă locuri fruntașe în clasamentele care vizează cele mai frumoase șosele din lume sau cele mai frumoase destinații de vacanță. E de notorietate deja că jurnaliștii CNN au fost impresionați de Transfăgărășan și l-au elogiat în fel și chip.

Din păcate, țara noastră este în top și la capitole care nu ne onorează deloc. Unul dintre acestea este numărul de morți în accidente rutiere pe șosele. România este pe primul loc în Uniunea Europeană în acest caz.

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății arată că țările din blocul estic au șosele mai periculoase decât cele din Occident și din nord. România stă cel mai rău UE, cu 10,3 decese la 100.000 de locuitori, la polul opus fiind Suedia cu numai 2,8.

OMS subliniază că bunăstarea unei națiuni are un rol major în această statistică.

România este și campiona Europei la migrația externă. Suntem pe locul 1 în Europa după numărul cetățenilor rezidenți în alte state, potrivit Eurostat. 1 din 5 români are rezidență într-o altă țară. România a pierdut peste 3,4 milioane de persoane, majoritatea apte de muncă și care plătesc acum taxe și impozite în țările de adopție.

Locul 1 îi revine României și la numărul de mame minore. Mii de fete nasc la vârste tot mai fragede, uneori chiar și la 12 ani. Trăiesc toată viața cu traume fizice și emoționale și rareori primesc ajutor.

Peste 18.000 de copii au fost aduși pe lume de mame minore în 2017, ceea ce înseamnă 10% din totalul nou-născuților.

Și numărul avorturilor a fost mare. Mai mult de 6 mii de minore și-au întrerupt sarcina.

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană în topul copilăriilor nefericite. 400.000 de copii din România care nu au acces la educație. Din 4.000.000 de minori, peste 40% trăiesc la limita sărăciei și au risc de excluziune socială.

Mai grav este că în fiecare oră, doi minori sunt abuzați în țara noastră.

 

 

×
Etichete: Sinteza Zilei
x close