Aproape 1.000 de gospodării din 17 judeţe şi din Capitală au fost afectate de ploile abundente din ultimele 24 de ore. Traficul rutier pe mai multe drumuri naţionale, dar şi pe Transfăgărăşan a fost blocat temporar din cauza alunecărilor de teren sau aluviunilor. Pentru remedierea situaţiei au intervenit aproape 2.000 de persoane.
Cele mai mari probleme au fost în judeţele Constanţa, Dâmboviţa şi Sibiu. În total, în cele trei judeţe au fost afectate peste 600 de gospodării.
La Braşov, un cartier a fost lovit puternic de viitură. 20 de curţi au fost acoperite de ape, iar 10 beciuri au fost inundate.
Pe plajele din judeţul Constanţa, craterele formate în urma şuvoaielor au atins 70 de centimetri, iar in unele zone apa a maturat nisipul până a ajuns la piatră.
În judeţul Sibiu au fost afectate 97 de gospodării. După câteva ore de ploaie neîntreruptă, apa a inundat curţile şi casele oamenilor.
Ploile au creat probleme şi pe Transfăgărăşan. Circulaţia pe DN 7C, în zona Bâlea Cascadă, a fost blocată mai bine de două ore, din cauza scurgerilor de pe versanţi.
Probleme au fost şi în judeţul Ilfov, unde au fost afectate 39 de gospodării. În Prahova, inundaţiile au lovit 12 gospodării, în timp ce în Dolj 22 de gospodării sunt sub ape.
Capitala a fost şi ea aproape paralizată de precipitaţii. 160 de gospodării au fost afectate, iar cele mai mari probleme au fost în cartierul Berceni, unde 32 de străzi au fost inundate.
Pentru remedierea situaţiei, liderii coaliţiei de guvernământ au cerut Ministerului de Finanţe să găsească rapid fonduri pentru refacerea digurilor afectate de inundaţii.
Bilanţul pagubelor: CONSTANŢA - 409 gospodării afectate
DÂMBOVIŢA - 166 gospodării afectate
SIBIU - 97 gospodării afectate
ILFOV - 39 gospodării afectate
PRAHOVA - 12 gospodării afectate
DOLJ - 22 gospodării afectate
PROGNOZA METEO PENTRU MARŢI, 14 IULIEÎn ţară, vremea va deveni predominant frumoasă şi va continua să se încălzească. Cerul va fi variabil şi izolat vor fi ploi slabe, trecătoare, în Delta Dunării şi pe litoral. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în estul şi sud-estul ţării precum şi în zona montană înaltă.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 25 şi 34 de grade, iar cele minime între 12 şi 20 de grade, mai scăzute în depresiuni.
În Bucureşti, vremea va fi frumoasă şi va continua să se încalzească. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maxima va fi de 31 ... 32 de grade, iar cea minimă va fi de 15 ...17 grade.
La munte, vremea va deveni frumoasă şi se va încălzi. Cerul va fi variabil, iar vântul va mai prezenta unele intensificări în zona montană înaltă.
Pe litoral, vremea va deveni în general frumoasă şi se va încălzi. Cerul va fi variabil, iar în nordul litoralului vor mai fi condiţii de averse. Vântul va prezenta intensificări. Temperatura maximă va fi de 27 ... 29 de grade, iar minima va fi de 18 ... 20 de grade. Temperatura apei mării va fi de 22 ... 24 de grade.
Antena3.ro