Singura veste bună este că suntem aproape de finalul chinului. Codul Portocaliu expiră luni seară. Cu toate acestea, însă, de miercuri se anunţă precipitaţii mixte în mai multe judeţe din ţară.
Mai multe drumuri au fost închise parţial sau total din cauza ninsorilor abundente şi a viscolului. Oamenii au rămas înzăpeziţi mai multe ore până la sosirea echipajelor de salvare.
Nu doar autoturismele personale au rămas, însă, blocate, ci şi ambulanţe sau autobuze. În Argeş, spre exemplu, 35 de călători au fost nevoiţi să aştepte ore întregi până când autobuzul în care se aflau a fost scos din nămeţi.
Trafic de coşmar în mai multe judeţe
Autostrada Bucureşti-Piteşti a fost redeschisă pe ambele sensuri, luni după-amiază, dar se circulă în condiţii de iarnă. Nu s-au redeschis însă multe drumuri naţionale, unde încă nu se poate intreveni din cauza viscolului.
Drumul Naţional 22 Râmnicu Sărat-Brăila este cel mai afectat de ninsorile din ultimele 24 de ore. Şoseaua a fost închisă încă de duminică dimineaţa.
În ajutorul persoanelor blocate în nămeţi au sărit mai mulţi membri ai unui club de off-road. Ei i-au ajutat pe medici să ajungă la o tânără însărcinată, care a fost dusă apoi cu o ambulanţă la spital.
Alte trei femei însărcinate din Călăraşi au fost aduse cu un elicopter la un spital din Capitală, după ce autorităţile au renunţat la varianta transportării acestora cu ambulanţele.
TREI GRAVIDE, TRANSPORTATE CU UN ELICOPTER SMURD
Probleme sunt şi pe Drumul Naţional 2A, între Slobozia si Urziceni. Şoferii circulă doar sub supravegherea echipajelor de poliţie. Munca utilajelor de deszăpezire este mult îngreunată de viscolul care aşterne zăpada la loc pe carosabil.
În judeţul Constanţa, nămeţii au depăşit un metru, lucru care a dus la blocaje în trafic. Circulaţia rutieră a fost restricţionată pe DN1 D, între localităţile Albeşti şi Urziceni. Şoferii care urmau să ajungă spre Constanţa au fost sfătuiţi de poliţişti să se întoarcă din drum.
Şoferii susţin că utilajele de deszăpezire nu au intervenit la timp.
În judeţul Vrancea, un drum naţional şi trei drumuri judeţene au fost închise din cauza viscolului şi nisorilor abundente.
În judeţul Dâmboviţa, o ambulanţă a rămas înzăpezită timp de cinci ore, iar în Argeş, un autobuz cu 35 de persoane a fost scos din nămeţi de poliţişti şi jandarmi, după mai multe ore.
Circulaţia a fost oprită mai multe ore şi pe cele două autostrăzi. În timp ce Autostrada Soarelui este încă parţial închisă, A1 a fost deschisă pe ambele sensuri.
În Capitală, străzile secundare le-au dat bătăi de cap şoferilor
După două zile de ninsoare neîntreruptă, circulaţia în Capitală se desfăşoară în condiţii aproape normale. Mai greu a fost, însă, ca bucureştenii să ajungă de pe străzile secundare pe cele principale.
Şi, ca şi cum acest lucru nu ar fi fost de ajuns, munca utilajelor de deszăpezire este îngreunată de şoferii care îşi parchează maşinile neregulamentar.
Un astfel de caz a avut loc în sectorul 2, unde un şofer şi-a lăsat maşina chiar pe liniile de tramvai. Poliţiştii avertizează că astfel de gesturi i-ar putea costa scump pe conducătorii auto.
MAŞINĂ PARCATĂ PE LINIA DE TRAMVAI
Nu doar şoferii au de suferit din cauza vremii. Din cauza trotuarelor necurăţate, mai mulţi bucureşteni au ajuns la spital, după ce au căzut pe gheaţă. Iar ambulanţele au ajuns cu greu la pacienţi din cauza stratului gros de zăpadă.
În aceste condiţii, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, le-a cerut autorităţilor să sancţioneze agenţii economici şi asociaţiile de locatari care nu curăţă zăpada.
Există, însă, şi oameni pentru care zăpada reprezintă o afacere de sezon. Ei le deszăpăzesc bucureştenilor maşinile sau le curăţă trotuarele contra cost.
În speranţa că bucureştenii îşi vor lăsa acasă autoturismele şi vor folosi transportul în comun, RATB a suplimentat parcul de maşini.
Prefectul Capitalei, Cristian Atănăsoaei, le-a cerut primarilor de sector să îndepărteze cât mai rapid zăpada adunată şi să cureţe gurile de canal. Aceasta în condiţiile în care în următoarele zile vremea se va încălzi şi va ploua.
Şcoli închise din cauza ninsorilor
Vacanţa elevilor din clasele primare şi ale copiilor de grădiniţă se prelungenţe cu încă o zi, în mai multe judeţe şi în municipiul Bucureşti. Autorităţile au decis să ţină închise grădiniţele şi unităţile de învăţământ primar şi marţi.
Cu toate acestea, părinţii îşi pot duce copiii la grădiniţă, dacă nu au cine să-i lase, întrucât cadrele didactice vor asigura supravegherea micuţilor.
Cel mai probabil, orele din vacanţa prelungită vor fi recuperate în weekend-urile de la sfârşitul lunii februarie.
UNITĂŢI DE ÎNVĂŢĂMÂNT ÎNCHISE ÎN ŢARĂ PE 9 FEBRUARIE
- Bucureşti - toate şcolile cu clase I-VIII şi grădiniţele
- Judeţul Buzău - 56 de şcoli cu clase I-VIII din mediul rural
- Judeţul Călăraşi - toate şcolile cu clase I-VIII şi grădiniţele
- Judeţul Dâmboviţa - 8 şcoli cu clase I-VIII şi 6 grădiniţe din mediul rural
- Judeţul Galaţi - toate grădiniţele, şcolile şi liceele
- Judeţul Giurgiu - toate şcolile cu clase I-VIII şi grădiniţele
- Judeţul Ialomiţa - toate şcolile cu clase I-VIII şi grădiniţele
- Judeţul Olt - 4 şcoli cu clase I-VIII din mediul rural
- Judeţul Teleorman - toate grădiniţele, şcolile şi liceele
CURSURILE RĂMÂN SUSPENDATE
După ninsori vin ploile
Codul portocaliu de ninsori şi viscol iese din vigoare luni seară, la ora 20:00. Însă, nu trebuie să ne bucurăm prea mult. Deşi ninsorile se vor restrânge ca arie în această seară, pentru miercuri meteorologii anunţă precipitaţii abundente sub formă de lapovită şi ploi.
Potrivit meteorologului Mihai Timu, marţi este "singura zi de pauză" în ceea ce priveşte precipitaţiile la noi în ţară.
"De miercuri, din semnalele pe care noi le avem, un nou ciclon din Mediterană se va organiza şi va avansa către teritoriul ţării noastre. Prin urmare, de miercuri după-amiaza, cam până vineri dimineaţa, din nou va fi un episod cu destul de multe precipitaţii", susţine meteorologul, adăugând că, de această dată, "masa de aer pare să vină mai caldă".
Astfel, "pe lângă ninsori, vom avea de data asta şi lapoviţă şi ploi destul de multe. S-ar putea chiar şi în zona Capitalei să fie amestecate precipitaţiile", mai spune Mihai Timu.
METEOROLOGUL MIHAI TIMU, DESPRE CONDIŢIILE METEO
PROGNOZA METEO PENTRU URMĂTOARELE DOUĂ ZILE
ÎN ŢARĂ
Marţi
În cursul zilei cerul va fi temporar noros, iar ninsorile se vor semnala izolat în nord-est şi la munte. Noaptea cerul se va înnora treptat, începând din sud-vest. Vântul va sufla slab până la moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă. Temperaturile maxime se vor încadra între -6 şi 4 grade, iar cele minime între -13 şi -3 grade, mai coborâte în nordul Moldovei, dar şi uşor mai ridicate în Banat. Presiunea atmosferica nu va avea variatii semnificative.
Miercuri
Vremea se va încălzi, dar va fi predominant închisă. Aria precipitaţiilor - sub forma de ploaie, lapoviţă şi ninsoare - va cuprinde treptat toată ţara. Local cantităţile de apă vor fi însemnate. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări izolate. Temperaturile maxime se vor încadra între - 3 şi 7 grade, iar cele minime, în general, între - 3 şi 3 grade.
ÎN BUCUREŞTI
Marţi
Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi în jur de - 1 grad, iar cea minimă de -8 ... - 7 grade. Presiunea atmosferica nu va avea variatii semnificative..
Miercuri
Vremea se va încălzi, dar va deveni închisă. Îndeosebi în partea a doua a intervalului vor cădea precipitaţii, moderate cantitativ, mai ales ploaie şi lapoviţă. Vântul va sufla moderat, cu unele intensificări. Temperatura maximă va fi în jur de 2 grade, iar cea minimă de 0 ... 1 grad.
Antena3.ro