Astăzi au loc dezbateri pe această temă la Luxemburg, în cadrul consiliului JAI, însă decizia finală va fi luată în decembrie. Între timp miniștrii de interne din UE sunt așteptați să discute la întâlnirea de astăzi şi despre siguranța granițelor în contextul războiului din Ucraina.
Miniștrii vor desfășura un schimb de opinii cu privire la starea generală a spațiului Schengen, cu un accent deosebit pe gestionarea frontierelor externe, și vor decide asupra unor acțiuni în acest domeniu. Acest schimb va avea loc pe baza unui barometru al Comisiei și a unei analize a riscurilor efectuate de Frontex.
Discuțiile periodice privind starea spațiului Schengen urmăresc să asigure o mai bună coordonare generală la nivel ministerial a chestiunilor referitoare la spațiul Schengen.
Începând din martie 2022, acest format este convocat cu ocazia fiecărei reuniuni a Consiliului de Justiție și Afaceri Interne. Consiliul va fi invitat să aprobe concluzii privind ciclul multianual de politică strategică pentru gestionarea europeană integrată a frontierelor.
Ținând seama de orientările politice ale Consiliului cuprinse în concluzii, Comisia va publica comunicarea sa privind GEIF până la sfârșitul anului 2022 și, pe această bază, va permite Frontexului să pregătească o strategie tehnică și operațională pentru GEIF și statelor membre să pregătească strategiile lor naționale privind GEIF.
Comisie europeană în România
La începutul acestei săptămâni România a avut o comisie europeană care a analizat timp de două zile dacă țara noastră este aptă să intre în Schengen, iar decizia finală va fi luată în decembrie, după ce săptămâna viitoare va fi votată rezoluția dezbătută acum o săptămână în PE.
”Există șanse mari ca țara noastră să reușească să intre în zona de spațiu Schengen aeroportuar până în 26 martie, și pe zona de trecere terestră și feroviară chiar mai repede", a spus europarlamentarul Rareș Bogdan, care este și prim-vicepreședintele PNL.
Ce vor discuta miniștrii la Luxemburg
Printre temele importante discutate de miniștrii de interne se mai numără: Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei si Azilul și migrația.
Miniștrii vor discuta despre situația refugiaților din UE, precum și despre implicațiile în materie de securitate internă în contextul războiului din Ucraina. Începând cu 24 februarie, statele membre ale UE au instituit capacități de primire pentru a găzdui peste 4 milioane de persoane care au sosit în UE căutând refugiu din calea războiului din Ucraina. La 4 martie, Consiliul a introdus în unanimitate o protecție temporară pentru a oferi protecție imediată și colectivă acestor persoane. UE a oferit, de asemenea, sprijin celor mai afectate state membre prin intermediul mecanismului său de protecție civilă și al agențiilor UE și depune eforturi pentru a debloca fonduri suplimentare cu scopul de a oferi sprijin de urgență.
Președinția va prezenta situația actuală a dosarelor privind azilul și migrația. În timpul prânzului, miniștrii vor discuta despre evoluțiile recente în privința rutei de migrație din Balcanii de Vest, care a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de migranți în acest an.