Conform Anittei Hipper, aderarea celor două state la spațiul Schengen rămâne o prioritate pentru Comisia Europeană, asta deși extinderea spațiului Schengen nu mai este luată în discuție acum.
"Comisia Europeană rămâne în legătură strânsă cu preşedinţia Consiliului (Uniunii Europene) pentru a aborda extinderea Schengen. Comisia continuă să fie pregătită pentru a sprijini activ preşedinţia (Consiliului UE) astfel încât o decizie să poată fi luată în 2023 atât pentru România, cât şi pentru Bulgaria.
Poziţia Comisiei este clară: aderarea deplină a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru Comisia Europeană. Ele îndeplinesc toate criteriile începând din 2011.
Misiunile de informare din octombrie şi o misiune complementară de informare în noiembrie 2022 au consolidat disponibilitatea ambelor ţări", a menţionat reprezentanta executivului comunitar, pentru Agerpres.
Citește și: Victor Negrescu: ”Am discutat cu mai mulți oficiali spanioli despre aderarea României la spațiul Schengen”
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) se reuneşte joi, 9 martie, pentru prima dată în mod oficial de la preluarea preşedinţiei semestriale a Consiliului UE de către Suedia.
Extinderea spaţiului Schengen nu se află pe agenda acestui Consiliu JAI nici în urma reuniunii de miercuri a Comitetului reprezentanţilor permanenţi pe lângă Uniunea Europeană (COREPER), când agenda provizorie ar mai fi putut suferi schimbări.
Reuniunea de joi este prima oficială a Consiliului JAI după cea din decembrie când România şi Bulgaria au înregistrat un eşec, în Schengen fiind acceptată doar Croaţia.