În România doar unul din zece bolnavi de hepatita C este face tratament, pentru că cei mai mulţi dintre pacienţi poartă virusul fără să ştie acest lucru. Specialiştii estimează că peste 700.000 de români sunt deja infectaţi cu virusul hepatitei C şi numai 10% dintre aceştia fac tratament.
Ţara noastră se numără printre statele cu cei mai mulţi bolnavi din Europa, iar hepatita C este la noi o problemă de sănătate publică, de care statul nu se ocupă deocamdată.
România a ajuns pe locul cinci în Europa, după numărul de persoane infectate cu hepatita C, statisticile arătând că 40% dintre bolnavi mor după ce ajung să facă ciroză.
Până în 2030, se estimează o dublare a numărului de cazuri de ciroză hepatică şi cancer hepatic. Cu toate acestea, România nu are implementat un program de prevenire la nivel naţional.
Medicii spun că prevenţia ar fi cea mai importantă, iar screeningul pacienţilor le-ar fi de mare ajutor. Dacă hepatita nu este depistată la timp, există şanse mici de vindecare.
"Este vorba de o boală insidioasă, care nu are o simptomatologie evidentă şi care, de obicei, este identificată relativ târziu. Persoana se simte bine, nu sesizează când s-a infectat, iar problemele apar după ani de infecţie", a explicat conf. dr. Alexandru Rafila, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.