Antena 3 CNN Actualitate România, în pragul crizei medicamentelor generice: ”Va fi o situație foarte gravă! Românii nu-și vor mai permite tratamentul”

România, în pragul crizei medicamentelor generice: ”Va fi o situație foarte gravă! Românii nu-și vor mai permite tratamentul”

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 11:51 06 Noi 2024 Modificat la 11:51 06 Noi 2024
medicamente raft farmacie getty images
România ar putea rămâne fără medicamente generice precum paracetamol și metformin. Foto: Getty Images

România ar putea rămâne fără medicamente generice precum paracetamol și metformin, cel mai accesibil tratament pentru diabet. Țara noastră a ajuns în pragul unei crize de medicamente din cauza blocajelor legislative și administrative. 

În România există 40 de fabrici de medicamente generice, adică fără prescripție medicală, iar problema semnalată de Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România este legată de reglementarea industriei. Concret, de faptul că niciunul dintre ministerele competente nu se ocupă de investiții și dezvoltare. 

”Va fi o situație foarte gravă. Probabil că vor rămâne medicamente mai scumpe, dar asta înseamnă un impact și la nivel de pacient, care poate nu-și va putea permite tratamentul, și la nivel de buget, bugetul autorităților. Impactul calculat de Comisia Europeană a fost de aproape 50% creștere de costuri”, a precizat Simona Cocoș, președinte APMGR.

Accesul medicamentelor generice pe lista celor compensate are o întârziere de până la 2 ani, fapt ce duce la cheltuieli importante și chiar la pierderea tratamentului pentru mulți pacienți. 

”Important este să asigurăm accesul la medicație, accesul la substanțele de bază, pe patologiile cel mai frecvent întâlnite, să avem variante, acestea sunt lucruri care ar trebui să ne preocupe. Obișnuim să vorbim despre faptul că avem o populație care nu este foarte sănătoasă. Când e vorba de statistici, suntem pe primele locuri la boli care sunt tratabile, care pot fi prevenite și totuși nu facem asta”, a declarat și Daciana Toma, vicepreședintele SNMF, medic de familie. 

”Putem crea un sistem prin care acest efect de preț, cel mai mic preț, cel mai scăzut, să nu ducă la retragerea din piață. Și bineînțeles, al 2-lea lucru la care trebuie să ne gândim foarte bine este cum putem să compensăm medicamentele de care pacienții au nevoie”, spune și Radu Gănescu, președintele COPAC.

Industria medicamentelor generice joacă un rol crucial în economia țării noastre, cu un impact de 17,4 miliarde de lei numai anul trecut. Cu alte cuvinte, susține inclusiv piața muncii din România. 

”Din această amprentă economică, aproape 34% reprezintă un impact direct, iar restul reprezintă impact indirect și indus. Și dacă vorbim despre ce înseamnă contribuție, aproximativ 40% din 1,6 miliarde de lei reprezintă taxa pe clowback”, a concluzionat Alexandra Bosco, director general IQVIA România.

Șapte din 10 pacienți români sunt tratați cu medicamente generice. 

×
x close