Summit-ul NATO de anul viitor va fi organizat la Bucureşti. Anunţul a fost făcut la Oslo, unde are loc o conferinţă de presă a secretarului general al NATO Jaap de Hoop Scheffer şi al ministrului de Externe al Ucrainei. Vestea vine pe fondul unor speculaţii făcute în presă cu câteva zile în urmă, potrivit cărora situaţia politică din România ar putea duce pierderea calităţii de organizator al acestui summit. Îngrijorarea de la Bucureşti era cu atât mai mare cu cât anunţul oficial privind organizarea viitorului summit NATO la Bucureşti în 2008 a fost amânat. În cursa pentru organizarea acestei întâlniri la nivel înalt a mai fost şi Portugalia.
Autorităţile s-au ferit să vorbească despre amânarea anunţului dar ministrul de Externe Adrian Cioroianu a recunoscut că există preocupări privind consecinţele negative ale suspendării preşedintelui Traian Băsescu. Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a precizat că multe dintre aceste preocupări sunt ?dirijate în mod intenţionat?, însă nu a menţionat cine şi cu ce scop dirijează informaţiile.
Anunţul oficial privind ţara care va găzdui summitul NATO urma să fie făcut duminică, la reuniunea miniştrilor de externe din ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice de la Oslo. Anunţul a fost însă amânat. La sfârşitul anului trecut, subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, Nicholas Burns, a asigurat că guvernul SUA sprijină solicitarea Romaniei de a organiza Summitul NATO din 2008.
Participarea cu trupe la acţiunile din Irak şi Afganistan, precum şi relaţia excelentă dintre Guvernul de la Bucureşti si cel de la Washington erau doar două dintre motivele care calificau Bucureştiul, în opinia lui Nicholas Burns, ca gazdă ideală pentru reuniunea NATO de anul viitor.
NATO urmăreşte cu foarte mare atenţie evoluţia situaţiei politice din România şi mai ales dezbaterea în jurul viitorului efectivelor româneşti din Irak. NATO nu participă în Irak decât cu un program tehnic de antrenare şi de pregătire militară, în care intră şi zece militari români, a căror prezenţă nu ar fi afectată de o eventuală decizie a Guvernului Tăriceanu de a retrage cei peste 500 de militari români de acolo. În schimb, Alianţa Nord-Atlantică se teme că o decizie a Bucureştiului de a-şi retrage trupele din Irak ar atrage dupa sine şi închiderea misiunii din Afganistan, unde românii se află sub conducerea directă a NATO.
Antena3.ro