Antena 3 CNN Actualitate România fierbe în iad! În Capitală vor fi 42 de grade la UMBRĂ. Vezi când se va răcori şi ce ne recomandă medicii

România fierbe în iad! În Capitală vor fi 42 de grade la UMBRĂ. Vezi când se va răcori şi ce ne recomandă medicii

O.P.
3 minute de citit Publicat la 08:22 07 Aug 2012 Modificat la 08:22 07 Aug 2012
România fierbe în iad! În Capitală vor fi 42 de grade la UMBRĂ. Vezi când se va răcori şi ce ne recomandă medicii
Vremea canicularã va persista în cea mai mare parte a ţãrii, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat în regiunile sudice şi estice. Indicele temperaturã-umezealã (ITU) va depãşi pragul critic de 80 pe arii extinse în sud şi est, local în centru şi pe arii mai restrânse în rest. Temperaturile maxime vor avea valori de la 30 de grade în Maramureş pânã la 42 de grade în Câmpia Românã.

Cum va fi vremea la tine în oraş, pe
www.meteoplus.ro

Cerul va fi variabil la senin, cu unele înnorãri dupã-amiaza şi noaptea în regiunile nordice, nord-estice şi la munte, unde vor fi intensificãri ale vântului şi izolat averse şi descãrcãri electrice. Minimele termice vor fi de la 13...14 grade în depresiuni pânã la 26 ... 27 de grade pe litoral şi în deltã. Presiunea atmosferica va fi în creştere în regiunile din jumãtatea nord-vesticã a ţãrii, iar în celelalte regiuni variaţiile de presiune nu vor fi semnificative.

MIERCURI (8 august)

Valorile termice vor marca o scãdere în toatã ţara şi numai în regiunile sudice vremea va mai fi canicularã, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) va atinge şi local va depãşi uşor pragul critic de 80. Cerul va fi variabil, dar dupã-amiaza şi noaptea vor fi înnorãri temporar accentuate în zona de munte, precum şi în regiunile sudice, sud-estice şi centrale, unde local vor fi averse, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului, ce pot lua şi aspect de vijelie. Izolat cantitãţile de apã vor fi mai însemnate şi vor fi condiţii de grindinã. În restul teritoriului astfel de fenomene se vor semnala numai izolat. Temperaturile maxime vor avea valori de la 27...28 de grade în nord şi în depresiuni pânã la 36...37 de grade in sud, iar cele minime se vor situa în general între 12 şi 22 de grade. Presiunea atmosferica va avea o tendinţã de creştere uşoara în regiunile sudice.

JOI (9 august)
Temperatura aerului va continua sã scadã uşor, astfel cã valorile maxime vor fi cuprinse în general între 26 şi 34 de grade. Cerul va fi variabil cu înnorãri temporare ziua îndeosebi în nord-estul ţãrii şi în zona de munte, iar noaptea în regiunile extracarpatice, unde local vor fi averse, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului. În rest, astfel de fenomene se vor semnala izolat. Temperaturile minime vor avea valori de la 10 grade în zonele depresionare pânã la 23 de grade în Delta Dunãrii.

Sfaturile medicului pentru a trece cu bine peste perioada caniculară:

•  să nu ne expunem prea mult la căldură, în special vârstnicii

• să consumăm multă apă, dar nu foarte multă apă deodată, ci gradual, pentru a nu pierde sărurile minerale din organism prin transpiraţia abundentă

• dimineaţa să consumăm cereale, pentru a avea energie toată ziua

• să evităm dulciurile foarte concentrate

• să NU consumăm foarte multe proteine, în special carne

• să ne acoperim capul

• să purtăm haine deschise la culoare, din bumbac

Sfaturile Ministerului Sănătăţii pentru perioada caniculară:

 - evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11.00 - 18.00

 - În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

 - consumaţi în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

 - nu consumaţi alcool (nici bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

 - faceţi duşuri calduţe

 - reglaţi aparatul de aer condiţionat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

 -  dacă este absolut necesar să vă expuneţi la soare între orele amiezii, trebuie să folosiţi o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

 -  evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită

 -  păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate



 

 


×
x close