Piloții români, cei din alte state NATO, dar și din Ucraina se vor antrena aici să zboare cu aceste aeronave de luptă, considerate printre cele mai bune din lume.
Ucraina va primi avioane F-16 anul viitor, din partea Olandei si Danemarcei.
Centrul de Instruire de la Fetești a fost înființat ca urmare a colaborării dintre Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Apărării din Olanda.
Conform acordului de colaborare, Ministerul român al Apărării pune la dispoziție Baza 86 Aeriană, facilitățile de instruire și sprijinul națiunii-gazdă, în timp ce Forțele Aeriene Regale din Țările de Jos pun la dispoziție aeronave F-16, iar compania Lockheed Martin asigură instructorii și mentenanța.
Radu Tudor: "Centrul de la Fetești implică întărirea flancului estic al NATO"
"Primul Centru European de pe teritoriul NATO se face în România, pentru piloți care se vor instrui pe avioane F-16 aici, la Baza 86. La această bază avem avioane F-16 românești, avem avioane F-16 olandeze și vor mai veni avioane F-16 din Danemarca.
Cu siguranță, vom vedea evoluând și avioanele F-16 americane, pentru serviciu de poliție aeriană întărită. Așadar, centrul acesta din România înseamnă întărirea flancului estic NATO și posibilitatea de a combate amenințările mai eficient. Vor veni aici piloți NATO și, evident, piloții ucrainieni, pe care îi așteptăm.
Din această perspectivă, se multiplică numărul centrelor NATO pe teritoriu. României, după Deveselu, Câmpia Turzii, Kogălniceanu, iată, acum și Borcea.
În maxim doi ani, România va avea 48 de avioane F-16. O forță considerabilă. Este capacitatea de care avem nevoie pentru a face, din 2030, tranziția către F-35.
Primele trei aparate F-16 din lotul achiziționat din Norvegia sosesc săptămâna viitoare în România
Așadar, un interval de șase - șapte ani în care Forțele Aeriene Române vor opera pe 48 de avioane F-16, ceea ce va întări puternic flancul estic al NATO, o investiție extrem de importantă", a explicat analistul militar Radu Tudor.
La ceremonia de luni, pe lista participanților s-au aflat ministrul roman al Apărării, ministrul olandez al Apărării, ambasadorii din Statele Unite, Olanda și Danemarca, precum și un reprezentant al companiei americane Lockheed Martin, cea care produce aparatele F-16.
România are în prezent 17 avioane de luptă F-16.
Alte trei F-16 achiziționate second-hand din Norvegia în cadrul unui lot de 32 de aparate vor sosi săptămâna viitoare. Celelalte avioane din acest lot vor ajunge în țara noastră pe parcursul următoarelor 12 luni.